Brandstigen

Brandstigen är en cirka 3,5 kilometer lång promenad utöver det vanliga! Du får en vandring över stock och sten, bokstavligen, och du kan få klättra över brända stockar för att ta dig fram. Håll även ögonen öppna efter brandslang som ligger kvar på några platser.

Stigen är markerad med orangefärgade stolpar. Du börjar din vandring i kanten av hygget där branden startade och snirklar dig fram mellan de blottlagda stenarna på det idag öde hygget. Du fortsätter genom en brandskadad men levande skog. Var uppmärksam på att träd kan falla om det blåser. Stigen går vidare över en blöt myr där vi lagt spång för att underlätta framkomligheten. Vandringen avslutas längs en grusväg som leder tillbaka in på hygget och vändplanen där du även kan grilla en bit mat.

Att göra:
 • Vandring
Längd: 3.3 km
Hitta hit:

Från Ramnäs följer du Bergslagsvägen till Seglingsberg där du svänger höger till Hälleskogsbrännan. Följ skyltar mot Hälleskogsbrännan till en fyrvägskorsning där du svänger höger. Stigen startar i anslutning till vändplanen där du även kan parkera.

Kontakta oss

Ylva Granath

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

 • Prova nya stigen i Hälleskogsbrännan under höstlovet

  3 nov

  Nu finns en ny stig färdig i Hälleskogsbrännan. Stigen ligger i den södra delen av naturreservatet där branden startade och vi har valt att kalla den för Brandstigen. Här får du en vandring över stock och sten, bokstavligen, och du kan få klättra över brända stockar för att ta dig fram. Håll ögonen öppna efter brandslang som ligger kvar på några platser.

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Claes

  Jättefin slinga! Kan verkligen rekommenderas! Blir garanterat ett återbesök i vår!

  11 månader
 • Ylva

  Hej Ellinor! Om du kommer med bil kan du parkera på vändplanen vid grillplatsen i sydväst. Jag har förtydligat och lagt till en P-symbol. /Ylva, Länsstyrelsen

  ungefär ett år
 • Ellinor

  Hej! skulle gärna vilja gå brandstigen 😃 men vart går man på den? och finns det möjlighet till parkering i närheten?

  ungefär ett år
 • Ylva

  Hej Ola, tack för din kommentar! Vi funderar på hur vi på bästa sätt ska förstärka ledmarkeringen. I och med att slyet ganska snart kommer att bli väldigt mycket högre är inte enbart högre stolpar en lösning. Troligtvis blir det istället tätare mellan markeringarna. Den orangea färgen är vald i enlighet med Naturvårdsverkets riktlinjer. /Ylva, Länsstyrelsen

  ungefär 4 år
 • Ola

  Jag och min familj gick en bit av sträckan idag med barnen i sele på ryggen. Väldigt kul sträcka att gå och mycket att se. Bra eldstäder och information i början av sträckan. Ett önskemål från min sida är att höja markeringarna då delvis gömdes av vegetationen, den orangea färgen var inte till hjälp (jag är något färgblind).

  mer än 4 år
 • Ylva

  Hej Karin och tack för din kommentar! Jag har vidarebefordrat den till naturreservatsförvaltarna. /Ylva, Länsstyrelsen

  mer än 4 år
 • Karin Haulin Fd Hansson

  Vi hade en jättefin vandring på brandstigen igår, 29 juni 2017. Det borde göras mer reklam för den här stigen. Verkligen en upplevelse att gå. Det tog 2 timmar för oss. Då stannade vi och tittade på växter och annat, men 1½ timme bör man nog räkna med.

  Man bör gå när det är ljust för att se markeringarna. Stolparna är korta. Lite synd, eftersom de så småningom kommer att bli gömda i uppväxande sly, men inga problem närmsta åren. På några ställen får man stanna och spana för att övertyga sig om åt vilket håll man ska fortsätta. Inga problem. Spängerna över våta områden är fullt gångbara, men plankorna är fastskruvade med endast en skruv i var ende, vilket gör att de vridit sig på en del ställen. En tvärslå har lossat på ett ställe, men inga problem att komma fram. Stigen är dock inget för den som har svårt att röra sig. Man får klättra lite över stock och sen. Roligt!

  Ju fler som går stigen, ju mer upptrampad och markerad kommer den att bli och som sagt: Verkligen besöksvärt!!
  Hållvisen www.hallvisen.se

  mer än 4 år
 • Ylva

  Hej Tobbe! Ja, det blir cirka 3,5 km när du kommit tillbaka till parkeringen och startpunkten. /Ylva, Länsstyrelsen

  nästan 5 år
 • Tobbe Jonsson

  Blir d 3,5 km när man kommit tillbaka till startpunkten? 😀

  nästan 5 år