Area main nature reserve@2x Hälleskogsbrännan

Hälleskogsbrännan är en del av det område som drabbades av den stora skogsbranden sommaren 2014. I brandens spår tittar de första gröna växterna fram och djur och fåglar har vänt tillbaka. Det är både fascinerande och skrämmande att se hur dramatiskt naturens krafter har ändrat landskapet. Efter en skogsbrand uppstår en speciell miljö där ett stort antal mycket ovanliga och hotade arter trivs. I Hälleskogsbrännan kan du följa den spännande förändringen i naturen som kommer att pågå många år fram i tiden.

I Hälleskogsbrännan finns tio särskilda besöksmål:

Grävlingsberget: Huvudbesöksplatsen med stigar, utsiktstorn, toalett, uteklassrum och grillplats. Du kan ta dig fram till utkikstornet med rullstol och barnvagn, men inte upp i tornet.

Acktjärnen: En skogsväg leder till Acktjärnen, där det finns en grillplats.

Björktjärnen: En stig som leder till Björktjärnen, där det finns en grillplats.

Brandstigen: En stig som leder över hygget och i skogen där skogsbranden startade. Efter vägen finns grillplatser. Stigen går vidare in i naturreservatet Fermansbo urskog.

Bäverstigen: En stig för barn som ligger precis intill bilvägen till Grävlingsberget.

Gottriksstigen: En stig som leder till en gammal sågverksplats.

Hällestigen: En stig som går genom den branddrabbade skogen.

Kolningsplats: Här kan du se en kolbotten och rester av en gammal kolarkoja intill vägen.

Stjärnskådning: Här finns det bänkar som är anpassade för att titta på natthimlen.

Uvstigen: En brant stig genom brunnen och obrunnen skog.

När du besöker området, tänkt på att i den branddrabbade skogen har marklager och rötter brunnit upp och träden har därför inte lika mycket fäste i marken. Träd och grenar har något lättare att falla i den branddrabbade skogen jämfört med i en vanlig skog – framförallt om det blåser.

Rapporter (pdf) från de arkeologiska och kulturhistoriska inventeringarna som gjorts i området finns på Länsstyrelsens webbplats:

Kulturhistorisk inventering

Inventering av stenåldersboplatser

Att göra:
 • Area main nature reserve@2x Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Area main wheelchair accessible@2x Rullstolsvänligt
 • Area main stroller accessible@2x Barnvagnstillgängligt
 • Area main near parking@2x Nära parkering
 • Area main near toilet@2x Nära toalett
Hitta hit:

Hälleskogsbränna är ett mycket stort område som ligger mellan Västerfärnebo, Ramnäs och Virsbo. Med bil kan du komma in i området från Hörnsjöfors, Virsbo (Skräddartorp) och Seglingsberg.

Klicka på respektive entré för att få en detaljerad vägbeskrivning.

Kontakta oss

Lstulogga farg centrerad webb

Ylva Granath

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

 • Jxom9wgnawkw87minfrh

  Max 12 ton på vägen till Hälleskogsbrännan från Hörnsjöfors

  Länsstyrelsen Västmanlands län 20 feb

  På grund av tjällossning är maxvikten 12 ton för fordon som passerar in/utfarten till Hälleskogsbrännan från Hörnsjöfors. Tyngre fordon kan köra in till Hälleskogsbrännan från entré Skräddartorp, men får vända vid Grävlingsberget.

 • F6y73btxumztpbdrzpue

  Vårligt i Hälleskogsbrännan

  Länsstyrelsen Västmanlands län 28 mar

  Helgens ljumma vårvindar har gjort att vägarna i naturreservatet just nu är torra och fina. Längs med vägarna flyger vårens första fjärilar, så som påfågelöga och citronfjäril. Stanna till vid någon av Hälleskogsbrännans fina rastplatser och lyssna om du hör hackspettar leta efter mat medan du äter din egen matsäck. Har du tur kan du både få höra och se orrar och trädlärkor, framförallt på morgonkvisten. Stannar du sent finns det chans att du hör en och annan pärluggla. O...

 • Dahruj7ihy9pbeelkabs

  Skogsbranden i Västmanland år 2014

  Länsstyrelsen Västmanlands län 26 aug

  Den 31 juli 2014 utbröt det som skulle bli den största skogsbranden i Sverige i modern tid. Ett område stort som 25 000 fotbollsplaner brann upp. Hundratals brandmän, militärer och frivilliga kämpade dygnet under flera veckor för att släcka branden. Tusentals människor och djur fick evakueras, en person miste livet och ett 70-tal byggnader förstördes. Totalkostnaden för räddningsinsats och skador uppskattas till minst en miljard kronor.

 • Wlb1gjgeo0jbfnzzkjng

  Här kommer växterna tillbaka till den brandskadade skogen

  Länsstyrelsen Västmanlands län 15 sep

  Reportage från SVT om växterna som kommer tillbaka till skogen igen.

 • Jxm24wuat5dnrodx1oyw

  Nypåträffade fornlämningar i brandområdet

  Länsstyrelsen Västmanlands län 30 nov

  Under hösten 2015 har Länsstyrelsen inventerat fornlämningar i brandområdet. 12 nya stenåldersboplatser som är cirka 8 000-10 000 år gamla har hittats. 100 nya spår efter kolningsverksamheten som pågick i området har också hittats. Klicka på länken för att höra ett reportage från P4 om de nypåträffade fornlämningarna.

 • E8xnj4s3xrbolxdxavn9

  Västmanlands äldsta boplats finns i skogsbrandsområdet

  Länsstyrelsen Västmanlands län 6 mar

  P4 Västmanlands reporter besöker skogsbrandsområdet tillsammans med Anna Onsten-Molander från Länsstyrelsen. Lyssna på inslaget för att få höra om spåren från de äldsta bosättningarna i Västmanland som upptäcktes efter skogsbranden 2014. Länk till inslaget hittar du under Mer information.

 • Nuccjrgquab3jzqxudpx

  Fototävling med unikt pris!

  Länsstyrelsen Västmanlands län 17 jun

  Var med i vår fototävling och få chansen att följa med Länsstyrelsen på en dags rovdjursspårning i vinter. Tävlingsuppgift: Att under perioden 12 juni 2016 till 12 augusti 2016 ta dig till Hälleskogsbrännans fem fasta fotopunkter och ta en bild enligt instruktionerna på plats. Fotopunkterna är #Grävlingsberget, #Acktjärnen, #Brandstarten, #Björktjärnen och #Uvbergbergen. Alla fotopunkter hittar du här i appen. När du är klar skickar du oss ditt twitter-, instagram-, ell...

 • Tkw6hiiimkrswpblpcv7

  Naturmorgon i P1 från Hälleskogsbrännan

  Länsstyrelsen Västmanlands län 25 aug

  Lördagen den 30 juni sände Naturmorgon i P1 live från naturreservatet Hälleskogsbrännan med anledning av att det var två år sedan den stora skogsbranden startade. I programmet medverkade flera personer från länet som på olika vis har anknytning till området. Klicka på Mer information för att lyssna på programmet.

 • Czlopzn1enhkhj1yarwa

  Information about Hälleskogsbrännan in English

  Länsstyrelsen Västmanlands län 13 sep

  Leaflets in English about the nature reserve Hälleskogsbrännan and the area affected by the forest fire are now available on our website. You can download the leaflets and print them prior to a visit in the area. På vår webbplats finns nu informationsblad om naturreservatet Hälleskogsbrännan och brandområdet på engelska. Du kan ladda hem bladen och skriva ut dem inför ett besök i området. Informationsbladen ligger samlade på sidan om naturreservatet Hälleskogsbrännan.

 • Zul1kyfsvjk0tx28kpcn

  Fortsatt begränsad fordonsvikt i Hälleskogsbrännan

  Länsstyrelsen Västmanlands län 2 apr

  Fram till den 14 april 2019 är maxvikten 12 ton för fordon som passerar in/utfarten till Hälleskogsbrännan från Hörnsjöfors. Tyngre fordon kan precis som tidigare i vinter köra in till Hälleskogsbrännan från entré Skräddartorp, men får vända vid Grävlingsberget.

 • Q8blhq8ra8yzonohpgde

  Prova nya stigen i Hälleskogsbrännan under höstlovet

  Länsstyrelsen Västmanlands län 3 nov

  Nu finns en ny stig färdig i Hälleskogsbrännan. Stigen ligger i den södra delen av naturreservatet där branden startade och vi har valt att kalla den för Brandstigen. Här får du en vandring över stock och sten, bokstavligen, och du kan få klättra över brända stockar för att ta dig fram. Håll ögonen öppna efter brandslang som ligger kvar på några platser.

 • Hztvjnadk6hawrfluqwk

  Vem gör spår i snön?!

  Länsstyrelsen Västmanlands län 4 jan

  Passa på att ta en skidtur över myrmarkerna i naturreservatet Lappland eller Hälleskogsbrännan i trettonhelgen. Håll även utkik efter djurspår i snön när du är ute. Har du tur kanske du ser spår av lo eller varg! Då får du gärna rapportera in vad du har sett i rapporteringsappen Skandobs. Skandobs laddar du ner gratis från Google Play eller App Store.

 • Tspzigalmkjaryfg6ksk

  Toaletter i Hälleskogsbrännan

  Länsstyrelsen Västmanlands län 19 apr

  Nästan som ett vårtecken har de kommit på plats igen, toaletterna i Hälleskogsbrännan. De båda toaletterna, varav den ena kan nås med rullstol, hittar du vid besöksplatsen på Grävlingsberget.

 • Xpoahjt4cfqycdw6nl8r

  Nu bygger vi i Hälleskogsbrännan!

  Länsstyrelsen Västmanlands län 25 aug

  Det är lite trångt på Grävlingsbergets parkering just nu. Anledningen är att vi bygger ut besöksplatsen. Just nu pågår bygget av en ramp som slingrar sig från parkeringen och upp på Grävlingsberget. Den kommer att underlätta för alla som inte har möjlighet att klättra över stenblock och kullvälta träd på vägen upp till toppen. Rampen kommer att ha ett staket på ena sidan och ett avkörningsskydd på den andra. Uppe på Grävlingsbergets topp kommer det sen att byggas en utsik...

 • Cqow1jiddikllgz9fyqb

  Byggarbetet på Grävlingsberget närmar sig slutet

  Länsstyrelsen Västmanlands län 14 feb

  Tidigare i veckan lyftes byggställning ner från Grävlingsberget i Hälleskogsbrännan med hjälp av helikopter. Ställningen har använts vid bygget av ett utsiktstorn på toppen av Grävlingsberget. Tack vare helikoptern tog arbetet med att få ner ställningen en timme istället för två veckor. Området är fortfarande en byggarbetsplats. Vi kommer att meddela när arbetet är klart och du kan klättra upp i utsiktstornet.

 • Myzgdbia8mlnhqkvozju

  Klättra upp i utsiktstornet i Hälleskogsbrännan

  Länsstyrelsen Västmanlands län 23 feb

  Nu kan du se ut över trädtopparna i Hälleskogsbrännan. Bygget av utsiktstornet och flera andra anläggningar på besöksplatsen vid Grävlingsberget är färdiga. På toppen av Grävlingsberget står nu ett 13 meter högt utsiktstorn där du kan se långt ut över trädtopparna i naturreservatet. Från parkeringen upp till tornet slingrar sig en 300 meter lång spång. Spången är utrustad med ett räcke på ena sidan och en list för att förhindra avåkningar på den andra. Här finns ett vinds...

 • O5llgzeim8ldwhomjnyj

  Begränsad vikt på väg in till Hälleskogsbrännan

  Länsstyrelsen Västmanlands län 19 apr

  Våren är härlig men ställer även till vissa problem, inte minst på våra vägar. Just nu råder det begränsad vikt på vägen in till Hälleskogsbrännan från Hörnsjöfors. Anledningen är att tjälen håller på att gå ur marken. Vägen har en begränsad vikt på max 12 ton. Planerar du ett besök i Hälleskogsbrännan under tjällossningstiden med ett fordon på 12 ton eller tyngre ska du därför välja att åka in i naturreservatet från Virsbo. Vid besöksplatsen på Grävlingsberget går det sen...

 • E7kbtzb0niftdwaj9drh

  Hallonen frodas just nu i Hälleskogsbrännan!

  Länsstyrelsen Västmanlands län 9 jul

  I många av våra naturreservat är det tillåtet att plocka bär och svamp för husbehov. På vår webbplats under fliken Besök och upptäck hittar du mer information om vad som gäller i respektive naturreservat.

 • Grzbrfnl5g42u7dqt0hz

  God jul önskar vi på Länsstyrelsen!

  21 dec

  Passa på att besöka Hälleskogsbrännan eller något av länets andra naturreservat under julhelgerna. Gör en matsäck av rester från julbordet och kolla in här i Naturkartan Västmanland, på webben eller i appen, och hitta det reservat som har en grillplats, som passar för en promenad eller kanske lite skidåkning. Har du tur kanske du hittar spår av djur eller tomtar i snön….

 • K8whj3urxmebaew6eljc

  H.K.H. Kronprinsessan Victoria vandrar i Hälleskogsbrännan fredag 26 april

  Länsstyrelsen Västmanlands län 18 apr

  Vandringen börjar vid entrén till Hälleskogsbrännan vid Skräddartorp i Virsbo och allmänheten är varmt välkommen att sluta upp fredag 26 april, kl. 9.00 när vandringen startar. Bitvis är stigarna steniga, så det krävs bra skor och vandringsvana för att hänga med hela vägen. Det är också bra om alla som vill följa med tar med sig vatten och matsäck som räcker under dagen. Vandringen i sin helhet är drygt en mil och det finns möjligheter att anpassa sitt deltagande. Till ex...

 • Rjxxlzr0wl2qqjs9za1w

  Hälleskogsbrännan prisad

  Länsstyrelsen Västmanlands län 8 maj

  På tisdagskvällen var det prisutdelning för arkitektpriset Arkitekturpris i Västmanland 2019 och anläggningen i Hälleskogsbrännan var en av pristagarna. ​Ylva Norén och Tim Håkansson har jobbat med detta tillsammans med Jan-Inge Tobiasson som nu är pensionär. Prisutdelningen skedde på Karlsgatan2. På plats fanns förutom Ylva Norén och Tim Håkansson från Länsstyrelsen, Mikael Hassel som ritat anläggningen och Peter Sahlin som äger PS Arkitektur. Den andra pristagaren var ...

Vill dit
 • Default avatar
 • Default avatar
 • 20200425212345 4 q4fri4
 • Default avatar
 • Default avatar
 • Default avatar
 • Default avatar
 • Default avatar
 • 20181012174506 4 cigwlp
 • Default avatar
 • 20190621173643 4 bebh16
 • 20190523112738 4 1ywe0yi
 • Default avatar
 • Default avatar
 • Default avatar
 • 20170428082329 4 pont6w
 • Default avatar
 • Default avatar
Var där
 • Default avatar
 • 20200229090128 4 6tl8
 • Default avatar
 • Default avatar
 • 20200420112621 4 1x4wvmo
 • 20200416194551 4 txgpnn
 • Default avatar
 • 20200327084604 4 17q7bk0
 • Default avatar
 • Default avatar
 • 20190515090621 4 a1re49
 • 20200511202838 4 p8eilh
 • Default avatar
 • 20190126075703 4 1jngn58
 • 20181221214734 20180923 160524
 • 20181130104542 kopia1
 • Default avatar
 • Default avatar
 • 20180712215515 4 jfdgis
 • 20190727154007 20181124 121402
Kommentera
 • 20200511202838 4 p8eilh

  Barbro Kinnunen

  på plats med hela familjen en fin sommardag. Imponerad av hur fint man ställt iordning grillplatser och grävlingsberget. Vi besökte Grävlingsberget i början på 2016, och då var det bara grillplatsen på plats. vilken förvandling.

  11 månader