Kråksten

Cirka tre kilometer öster om Fagersta hittar du naturreservatet Kråksten. Här kan du vandra i en riktigt gammal skog, över myrar och hällmarker. Gillar du att plocka bär finns här både lingon, blåbär och ett och annat björnbär. Är du intresserad av fåglar kan du hålla utkik efter tjäder och tretåig hackspett medan den växtintresserade kan hitta grönkulla, fågelstarr och backskafting.

I den södra delen av reservatet sluttar marken brant ner mot Ängelsbergsvägen och Sundbo Dammsjön. Det är här du hittar vattenfallet Brudslöjan. Med sina fem fallmeter är Brudslöjan länets högsta vattenfall.

Att göra:
 • Naturreservat

Kontakta oss

Lstulogga farg centrerad webb

Ylva Granath

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

 • Kommer du hitta en ny favorit?

  Länsstyrelsen Västmanlands län 27 sep

  Kohagen, Kråksten, Lindöberget, Vinnsjömossen och Årsbäcken är de senaste naturreservat som lagts in i Västmanlands naturkarta. I Kråksten kan du till exempel se länets högsta vattenfall och i Vinnsjömossen växer det svamp på bergknallarna i myrarna. Kanske blir något av de fem ditt nya favoritreservat!

 • Nu är bästa tiden att se länets högsta vattenfall

  Länsstyrelsen Västmanlands län 22 mar

  Smältvatten fyller just nu vattenfallet Brudslöjan i naturreservatet Kråksten. Brudslöjan, med sina fem meter i fallhöjd, är länets högsta vattenfall. I reservatet finns stigar som går genom gammal bergslagsskog och naturen passar bra för vandring om snön inte är för djup. Kråksten ligger cirka fem kilometer öster om Fagersta. Själva vattenfallet hittar du i den sydöstra delen. Det syns från Ängelsbergsvägen som går längs med reservatets södra gräns. Stora delar av året är...