Area main nature reserve@2x Lindöberget

Som en ö full med träd höjer sig Lindöberget i det omgivande platta åkerlandskapet. Berget är cirka 25 meter högt och i sluttningarna växer stora gamla ekar och många hasselbuskar. Om våren finns här gott om blåsippor och här trivs vårlök, nunneört och blodnäva. På vissa ekar växer den sällsynta knappnålslaven. På bergknallen förekommer också höga lindar och dungar med asp. Naturreservatet består av två delar, den ena själva bergknallen och den andra ett vassområde i Mälaren. I vassen trivs rördrom och skäggmes och över hela området seglar ofta brun kärrhök på jakt efter smågnagare.

För att komma till själva Lindöberget går du cirka 500 meter från parkeringen mot vattnet. Följ grusvägen och vik sedan av vägen vid en orangemarkerad stolpe. Gå rakt över åkern mot informationstavlan du ser vid kanten av Lindöberget. Det är tillåtet att gå på åkern även under odlingssäsongen.

Runt själva berget går en drygt kilometerlång slinga. Tar du dig uppför berget får du bra utsikt över trädtopparna och det glittrande vattnet. På krönet finns en rastplats med bänkar och bord.

Att göra:
 • Area main nature reserve@2x Naturreservat

Kontakta oss

Lstulogga farg centrerad webb

Ylva Granath

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

 • Smozx2emcvm3hi4yfhbb

  Kommer du hitta en ny favorit?

  Länsstyrelsen Västmanlands län 27 sep

  Kohagen, Kråksten, Lindöberget, Vinnsjömossen och Årsbäcken är de senaste naturreservat som lagts in i Västmanlands naturkarta. I Kråksten kan du till exempel se länets högsta vattenfall och i Vinnsjömossen växer det svamp på bergknallarna i myrarna. Kanske blir något av de fem ditt nya favoritreservat!

Vill dit
 • Default avatar
 • 20190721082649 4 11nuv8k
 • Default avatar
Var där
 • Default avatar
 • Default avatar
 • 20180421063825 4 qumbai
Kommentera
 • Default avatar

  Daniel Wijkmark

  Felstavning: svårare=våtare, gästerna=gärderna

  mer än ett år
 • Default avatar

  Daniel Wijkmark

  Vildsvin finns det överallt nu förtiden, men här kan du mycket väl få syn på de skygga djuren då de har en skyddande frizon här. Här är det en väldigt fin natur som jag annars tycker saknas i Köpings kommun. Naturreservat i all ära men det skulle behövas gallras lite mot toppen av berget för att verkligen kunna njutas av den underbara utsiktsplatsen ut över Mälaren. Se till att ha bra skor om du ska besöka Lindöberget under svårare perioder som höst och vår, då du måste ta dig över de våta gästerna för att hitta hit.

  mer än ett år