Sörkvarnsforsen

I Sörkvarnsforsens naturreservat forsar Kolbäcksån förbi Hallstahammar på sin väg mot Mälaren. Här kan du vandra längs stigarna, vila på en bänk och njuta av det forsande vattnet och den grönskande lövskogen. Besök gärna reservatet vid olika årstider! Då har du möjlighet att se vattnet forsa fram i olika hastigheter, uppleva trädens färgskiftningar och se olika fåglar eller växter. På vintern är till exempel det öppna, forsande vattnet en viktig övervintringsplats för strömstarar som du ibland kan se dyka i det iskalla vattnet.

Att göra:
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Rullstolsvänligt
Hitta hit:

Från buss- och järnvägsstationen i Hallstahammar är det cirka 300 meter till naturreservatet. Det ligger på västra sidan av järnvägsspåren, gå över Hans von Kantowz väg så ser du parkering och informationstavla. Det finns även parkeringar längs med Sörkvarnsvägen i söder och om du svänger in vid Sporthallen i norr längs Skantzvägen.

Kontakta oss

Lstulogga farg centrerad webb

Ylva Granath

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

  • Boende i Hallstahammar har närmast till länets skyddade natur

    Länsstyrelsen Västmanlands län 15 nov

    Med närhet till skyddad natur ökar möjligheterna till friluftsliv, särskilt i tätortsnära områden. Vid årsskiftet bodde sju procent av invånarna i Västmanland inom en kilometer från närmaste skyddade naturområde – för den genomsnittlige länsinvånaren var avståndet 3,5 kilometer. I Hallstahammar hade invånarna Västmanlands kortaste medelavstånd till närmaste skyddade naturområde, 1,3 kilometer, medan Salaborna hade längst med 6,6 kilometer. Det framgår av SCB-statistik som ...