Area main nature reserve@2x Strömsholm

Strömsholm är ett fantastiskt besöksmål vid Mälaren med gamla ekar, ett vackert slott och hästhagar. Här samsas en härlig blandning av hästsport, jordbruk och friluftsliv med ett myllrande växt- och djurliv. Visste du att Strömsholm är hem för över 170 sorters växter och djur som är hotade eller missgynnade?

Många kommer hit för att besöka slottsområdet och promenera runt i det vackra landskapet. I området finns flera caféer och restauranger. Naturreservatet ligger vid Mälaren och där kan du bada och åka skridskor.

Strömsholm når du med buss, cykel, båt och bil.

Slottsområdet, Djurgårdsskogen och Österängen Slottet är öppet för besök under sommaren. När slottet inte är öppet kan du gå runt i slottsparken och se de gamla träden och köksträdgården. Runt omkring slottet finns många olika vägar och stigar du kan vandra på. Bland annat finns tre olika leder i Djurgårdsskogen. Österängen svämmar över av vitsippor på våren och här kan du gå runt bland hästhinder som används vid de årliga hästsportstävlingarna.

Lagårdssjön Lagårdssjön är en utvidgning av Kolbäcksån och här finns en utkiksplattform som kan nås med rullstol. Här kan du spana efter fåglar vid de vidsträckta strandängarna. Särskilt under vårens översvämningar rastar stora flockar med gäss, änder och vadare här.

Jordmarken I Jordmarken finns olika stigar. Du kan vandra i en hage bland riktigt gamla ekar där blomsterprakten är stor och fjärilarna fladdrar förbi.

Billingen Här finns en naturstig med informationsskyltar där du kan läsa om Billingens historia och natur. Stigen löper genom ljusa lövskogar och öppna betesmarker. Du har goda chanser att se olika sorters fåglar i de fuktiga sumpmarkerna mellan Billingen och Sandholmarna.

Att göra:
 • Area main nature reserve@2x Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Area main wheelchair accessible@2x Rullstolsvänligt
 • Area main near parking@2x Nära parkering
 • Area main near toilet@2x Nära toalett
Hitta hit:

Brukslinjen mellan Kvicksund och Virsbo stannar på flera ställen i naturreservatet. Kör du bil söderifrån, sväng av väg 56 norr om Kvicksund. Från E18, sväng av avfart 125 och kör söderut mot Kolbäck och Strömsholm.

Kontakta oss

Lstulogga farg centrerad webb

Ylva Granath

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

 • L8s57srvtqvjg5c09snk

  Slut på Pokébollar? Gör ett stopp i ett naturreservat!

  Länsstyrelsen Västmanlands län 5 aug

  I länets naturreservat kan du se växter och djur, vandra, bada och njuta av naturen. Eller kanske hitta en Pokémon? I några av våra naturreservat kan du även hitta Pokéstops, till exempel i Strömsholm och Asköviken-Tidö. Har du hittat något Pokéstop eller Pokégym i ett naturreservat? Tipsa gärna oss om detta! Mejla ylva.granath[a]lansstyrelsen.se Lycka till!

 • Uphnut7a9txacwijj5tz

  Omfattande avverkning i Strömsholms naturreservat

  Länsstyrelsen Västmanlands län 26 sep

  I den så kallade Djurgårdsskogen i Strömsholms naturreservat har ett stort restaureringsarbete startat. Målet är att området ska få större likheter med hur äldre tiders djurgårdar såg ut. Granar ska tas ner och lövskog gallras. Restaureringen kommer bland annat att gynna den sällsynta läderbaggen. Små och stora granar ska tas ner så att skogen blir öppen och ljus. Dessutom ska tät lövskog gallras och röjas för att skapa goda förutsättningar för skogsbete. Detta kommer gyn...

 • Mgtgaemdywgzwv8aipoc

  Nya vindskydd i naturreservaten

  Länsstyrelsen Västmanlands län 21 okt

  När det nu blåser lite kalla höstvindar är det roligt att kunna berätta att vi sätter upp nya vindskydd i några av länets naturreservat. Vindskyddet på bilden finns i Jordmarken i Strömsholm. Här pågår även arbete med att ställa i ordning en grillplats.

 • Zqbvvrktwdwxfhtprerc

  Välbesökt pyssel i Strömsholm

  Länsstyrelsen Västmanlands län 21 nov

  Över 150 personer, stora som små, passade på att göra juldekorationer av granris i söndags. Riset som användes kommer ifrån de granar som tagits ner i Djurgårdsskogen under hösten. Åtgärden är en del i det naturvårdande restaureringsarbete som Länsstyrelsen genomför i Strömsholms naturreservat. Redan en halvtimme innan utsatt tid började de första pysselsugna besökarna dyka upp vid slottsparkeringen i Strömsholm. Kransar formades till av tidningspapper, kläddes med granri...

 • Rvvvorb7dgkstqmr6cpw

  Möt vårens fåglar i påsk

  Länsstyrelsen Västmanlands län 28 mar

  Vädertjänsterna utlovar vackert väder till påskhelgen! Varför då inte plocka ner påsklunchen och godisäggen i en korg och ta med släkt och vänner till ett naturreservat? Du skulle till exempel kunna möta våren i Asköviken, Gnien eller Strömsholm där återvändande flyttfåglar nu börjar samlas. Tofsvipan och tranan har kommit och lärkan har redan slagit sina första drillar. Vid Gnien och Lagårdssjön i Strömsholm börjar nu gäss och svanar att trängas innan de fortsätter sin re...

 • Fjw8mokhjixhf0r7qucu

  Nu leker fisken asp i Strömsholm

  Länsstyrelsen Västmanlands län 22 apr

  Just nu leker fisken asp i vattnen kring Strömsholms slott. Ta chansen att spana efter de ovanliga och stora fiskarna. Aspar kan vara upp till en meter långa och väga över tio kilo. Du har bäst möjlighet att se fiskarna vid ridbron och vid gångbroarna över det strömmande vattnet vid slottet. Det är lättast att se fiskarna när solen skiner och när det är vindstilla, men det är möjligt att se dem även vid annat väder. Polariserande solglasögon gör också att du ser bättre. D...