Venabäcken

Venabäckens naturreservat består av den slingrande Venabäcken med sin omgivning av myrmark och skog. Både vattnet och markerna intill myllrar av liv. I bäcken finns till exempel länets största samling av den ovanliga och hotade flodpärlmusslan. Här finns också gott om fisk som öring, lake och stensimpa. Du kan se spår av bäverns framfart, såväl hyddor, dammar och fällda träd. I naturreservatet trivs kabbeleka, blåsippor och ormbär.

Från parkeringen finns en 200 meter lång stig som leder fram till en grillplats vid Musseluddden. I övrigt finns det inga anlagda stigar anlagda utan var och en får finna sin egen väg längs den slingrande bäcken.

Att göra:
 • Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Nära parkering

Kontakta oss

Ylva Granath

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

 • Under ytan i Venabäcken

  22 okt

  Venabäcken är ett av de fyra ställen i länet där den sällsynta flodpärlmusslan trivs. Den sällsynta musslan är fredad och får inte plockas upp. Men med utrustning för att kunna se under vatten går det att hitta och titta på dem. När Länsstyrelsen gjorde ett besök i naturreservatet passade vi på att filma Venabäckens flodpärlmusslor.

 • Fridlysta flodpärlmusslor tjuvfiskade

  20 aug

  I slutet av juli iakttogs ett antal personer då de plockade upp flodpärlmusslor ur Venabäcken norr om Kolsva. Flodpärlmusslor är starkt hotade och därför fridlysta. Att plocka upp dem är ett artskyddsbrott enligt Miljöbalken. Länsstyrelsen har polisanmält händelsen. En privatperson kontaktade Länsstyrelsen efter att ha iakttagit att ett antal personer vid Venabäcken fyllde påsar med musslor. Länsstyrelsen som gjorde en tillsyn strax efter händelsen hittade få musslor. -Att...

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Barbro Kinnunen

  Trotsade regnet och blev inte besviken. Så vackert hela vägen ner till grillplatsen. Platsen slår alla rekord på storslagen natur och grillplats. wow!!

  7 månader
 • Barbro Kinnunen

  Trotsade regnet och vandrade sakta ner till grillplatsen spännande efter käppkroksmossa, som var lätt att se. Tog en kopp kaffe vid elden och njöt av den vackra miljön, som regnet till trots, var enastående. En favorit hittills.

  7 månader
 • Thomas Gidlund

  Riktigt trolsk miljö - rekommenderar att inte bara hålla sig till stigen utan utforska på egen hand. Ni kommer bli hänförda. Positivt att nya bänkar och bord har tillkommit efter påpekande till Länsstyrelsen. Bra jobbat. Finns mycket varg i området.🙂 Varg 🐺 Mvh Thomas

  mer än ett år
 • Camilla Christensson

  Andre's favorit ställe, negativt: kan va folk där och de är kortare slinga att gå, mest där för att grilla osv

  mer än ett år