Cykel Turförslag - Kolsvaturen över Odensvi

Aktuellt

Ej skyltad led, endast turförslag.

En härlig tur när det är fint väder, pumpa däcken och ladda picknickkorgen.

Vi föreslår en tur till Kolsva utefter cykelbanan, KUJ-banan, där de smalspåriga tågen mot bruken i Hedströmsdalen gick. Enklast att starta vid Ströbohög, fornminnet som reser sig som ett landmärke för Köping vid väg 250 och synlig från E18.

Den gamla KUJ-banan är lättcyklad, du passerar Malma Kyrka, Åsby och Tyskbron. På några ställen finns informationstavlor, bord och bänk för den som vill ta en liten rast. När du närmar dig Kolsva kan du svänga höger vid Guttsta Bryggeri, korsa väg 250 och följa den mot Kolsva en liten bit uppför backen och svänga höger mot Torsmossen. Var försiktig, väg 250 är livligt trafikerad!

Passera Kulinge och fortsätt mot Odensvi, asfalterad, lite kuperad och kurvig väg. På håll syns den fina kyrkan i Odensvi, den gamla kyrkan från 1200-talet eldhärjades 1776. Kyrkan återuppbyggdes och invigdes året därpå i sin nuvarande utformning. Sakristian, som är en del av den gamla kyrkan, har vackra valvmålningar från 1400-talet med Mariamotiv. Här finns en av landets äldsta glasmålningar från 1300-talet i korfönstret som visar biskop Egislaus, som har rötter i Odensvi. Ett stenkast från kyrkan ligger Dybecksgården.

Dybecksgården och Richard Dybeck Här i prostgården föddes Richard Dybeck 1 september1811, familjen bestod av far, mor och fem syskon. Han fick en juridisk utbildning, men den till trots hade Dybeck ett större intresse för fornforskning. Han samla in låtar och visor och studera fornlämningar. Han startade tidskriften Runa som under olika perioder gavs ut, en tidskrift med folkloristiska och antikvariskt innehåll.

Nationalsången Mest känd är Dybeck för att ha skrivit texten till det som senare skulle bli den svenska nationalsången. "Du gamla, du fria" framfördes första gången i november 1844. Först flera år senare blev "Du gamla, du fria" upphöjd till nationalsång. Richard Dybeck avled 28 juli 1877. Vid kanten av ån straxt norr om gårdsplanen finns en minnessten som byggdens folk reste till minne av Richard Dybeck. Odensvi Hembygdsförening arrangerar traditionella fester och skördemarknad vi Dybecksgården.

Vid Kindbron går vägen tillbaka mot Köping, i trakterna finns gårdar som lilla och stora Arla. Här startade det första andelsmejeriet i Sverige. Bällsta, Rysta och Uckelsta är andra gårdsnamn utefter vägen som kantas av solrosor vissa år, ett och annat lin fält ibland och framför allt sommaren alla vackra blommor.

Svårighetsgrad: Grön - enkel
Att göra:
  • Cykling
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
Längd: 31.0 km
Underlag:

Asfalterade vägar

Kontakta oss

Ellinor Gustafsson

Köpings turistinformation
Epost: [email protected]
Tel: 0221-256 55