Vindskydd Klinten Notteryd

Ett välbyggt vindskydd för övernattning ute året runt. Naturskönt placerad nära gulmarkerade genvägen och Toftasjöns vatten. Här finner du rofylld skogskänsla nära Åviken där vandringsleden Notteryd runt slingrar fram på fina stigar. Att på avstånd skåda betesdjuren i hagmarken vid Klint ger också lugn och ro sommartid. Bevara platsen lika städad som du vill finna den vid nästa besök.

Fakta

Senaste ljudmätning 2020-05-08: Snittvärden mellan 35-44 dB (A). Vindbris från sjön, fågelsång, riksväg 23 i fjärran. Några tips vid besöket:
Stäng av - sätt mobilen på ljudlöst och var frånkopplad när du är i skogen.
Värdera stunden - släpp alla vardagstankar för att vara närvarande här och nu.
Gå långsamt - sakta in och gå långsammare än normalt på stigen ut hit.
Lyssna - naturen är nästan aldrig helt tyst, och dess ljud har ofta en rofylld effekt.
Lukta och känn – varje skog har sina egna dofter, som skiftar med årstid och väder. Känn på den sträva barken eller på den mjuka mossan.

Tysta platser i ett område innebär att upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 % av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). Här kan man omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Det finns flera tysta platser runt Växjö stad som är markerade i naturkartan. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser finns ändå nära. Vindstyrka, väder, årstid samt tid på dygnet påverkar hur de tysta platserna upplevs i stunden.

Att göra:
  • Tysta platser
Faciliteter:
  • Grillplats/Eldplats
  • Vindskydd
Parkering:

Närmaste parkering vid Sporryd eller vid Kröken.

Hitta hit:

Följ blåmarkerade Notteryd runt och vik av en kort bit upp mot Klint.

Kontakta oss

Vaxjo kommun logotyp staende svart

Kontaktcenter

Telefon 0470-410 00

  • Tysta platser – en värdefull nyhet

    Växjö kommun 8 jun

    Nu finns 26 tysta platser och områden markerade på startsidan av Naturkartan Växjö och även taggade i appen. Målsättningen har varit att göra tätortsnära natur med god ljudkvalitet mer kända för våra invånare och besökare i Växjö. Platser med stigar i närområdet som är värdefulla för återhämtning, rekreation eller skogsbad i långsam takt. För att landa i grönskan, andas lugnare och samla ny energi. En god ljudmiljö är mer än bara frihet från buller och en viktig kvalitet f...