Grillplats nordvästra Helgö

På Helgös nordöstra udde hittas Åsaskogen och likaså denna fantastiska och nyrenoverade grillplats vid sjökanten. Tillgänglighetsanpassad lätt väg ut med nära avstånd till parkeringen. Blicka ut över Helgasjön samtidigt som du njuter av stillheten i Helgös naturreservat. Fortsätt gärna skogsbadturen utmed blåmarkerade leden till Svenshall och vidare till Jägaregap.

Fakta

Senaste ljudmätning 2020-06-03: Snittvärden mellan 35-42 dB (A). Lätt bris i träden, fågelsång och lite myggsurr. Några tips vid besöket:
Stäng av - sätt mobilen på ljudlöst och var frånkopplad när du är i skogen.
Värdera stunden - släpp alla vardagstankar för att vara närvarande här och nu.
Gå långsamt - sakta in och gå långsammare än normalt på stigen ut hit.
Lyssna - naturen är nästan aldrig helt tyst, och dess ljud har ofta en rofylld effekt.
Lukta och känn – varje skog har sina egna dofter, som skiftar med årstid och väder. Känn på den sträva barken eller på den mjuka mossan.

Tysta platser i ett område innebär att upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 % av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). Här kan man omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Det finns flera tysta platser runt Växjö stad som är markerade i naturkartan. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser finns ändå nära. Vindstyrka, väder, årstid samt tid på dygnet påverkar hur de tysta platserna upplevs i stunden.

Att göra:
 • Tysta platser
Tillgänglighet:
 • Nära parkering
 • Nära toalett
 • Barnvagnstillgängligt
 • Rullstolsvänligt
Faciliteter:
 • Grillplats/Eldplats
 • Utsiktsplats
Parkering:

Parkering vid Ryssagropen.

Hitta hit:

Ligger på norra delen av Helgö i reservatet. Nära parkering Ryssagropen.

Kontakta oss

Kontaktcenter

Telefon 0470-410 00

 • Tysta platser – en värdefull nyhet

  8 jun

  Nu finns 26 tysta platser och områden markerade på startsidan av Naturkartan Växjö och även taggade i appen. Målsättningen har varit att göra tätortsnära natur med god ljudkvalitet mer kända för våra invånare och besökare i Växjö. Platser med stigar i närområdet som är värdefulla för återhämtning, rekreation eller skogsbad i långsam takt. För att landa i grönskan, andas lugnare och samla ny energi. En god ljudmiljö är mer än bara frihet från buller och en viktig kvalitet f...