Trail main hiking@2x Knutsgårdsslingan Teleborg

I Teleborgs naturreservat promenerar du till lantligt lugn i en god ljudmiljö. Sånglärkans drillar och betande hästar finns mot en bakgrund av Växjös hustak och domkyrkospiror. På ängs- och hagmark växer gullviva, jungfrulin och slåttergubbe. Törnsångare och entita tillhör områdets röster. På hösten lockar reservatets hasselsnår till sig den prickiga nötkråkan. Gulpudrad spiklav, sotlav och fällmossa växer på gamla ekar. Flera sköna promenadslingor passerar reservatet. Vid den vackra 1800-talsgården Knutsgård startar denna gulmarkerade slinga som följer en behaglig åtta mellan hagmark och lövskog. Totalt är rundan cirka 1,8 km och har flera sittbänkar för att vila benen och njuta av vackra omgivningar.

Fakta

Senaste ljudmätning 2020-05-12: Snittvärden mellan 35-44 dB (A). Lätt vindbris, fågelsång, lite brus från campus norröver. Några tips vid besöket:
Stäng av - sätt mobilen på ljudlöst och var frånkopplad när du är ute på turen.
Värdera stunden - släpp alla vardagstankar för att vara närvarande här och nu.
Gå långsamt - sakta in och gå långsammare än normalt på stigen ut hit.
Lyssna - naturen är nästan aldrig helt tyst, och dess ljud har ofta en rofylld effekt.
Lukta och känn – varje skog har sina egna dofter, som skiftar med årstid och väder. Känn på den sträva barken eller på den mjuka mossan.

Tysta platser i ett område innebär att upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 % av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). Här kan man omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Det finns flera tysta platser runt Växjö stad som är markerade i naturkartan. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser finns ändå nära. Vindstyrka, väder, årstid samt tid på dygnet påverkar hur de tysta platserna upplevs i stunden.

Svårighetsgrad: Blå - medel
Att göra:
 • Trail main quiet places@2x Tysta platser
 • Trail main hiking@2x Vandring
 • Trail main trailrunning@2x Trailrunning
Tillgänglighet:
 • Trail main near parking@2x Nära parkering
 • Trail main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
 • Trail main near toilet@2x Nära toalett
Längd: 1.8 km
Underlag:

Stigar genom äng och hagmark

Backar:

Några längre motlut på slingan

Parkering:

Finns i nära anslutning till reservatet. Såväl vid Knutsgård som på campus Linnéuniversitetet.

Hitta hit:

Slingan är belägen i Teleborgs naturreservat. Teleborgs naturreservat ligger cirka tre kilometer sydost om Växjö centrum.

Kontakta oss

Vaxjo kommun logotyp staende svart

Kontaktcenter

Telefon 0470-410 00

 • R03vlq4pm6atut9oyycq

  Tysta platser – en värdefull nyhet

  8 jun

  Nu finns 19 tysta platser markerade på startsidan av Naturkartan Växjö och även taggade i appen. Målsättningen har varit att göra tätortsnära natur med god ljudkvalitet mer kända för våra invånare och besökare i Växjö. Platser med stigar i närområdet som är värdefulla för återhämtning, rekreation eller skogsbad i långsam takt. För att landa i grönskan, andas lugnare och samla ny energi. En god ljudmiljö är mer än bara frihet från buller och en viktig kvalitet för hela uppl...

 • Vsxigq7ltyusjwiu0utf

  Vandringens dag 2020 - lördag 12 september

  Växjö kommun 7 sep

  Vandringens dag är skapad av Svenska Turistföreningen för att inspirera hela Sverige att komma ut och vandra. September är en perfekt månad för turer ute i friska luften. Passa på att packa med lite matsäck och kläder efter väder så blir turen komplett med gott sällskap. I Naturkartan Växjö finns 60 förslag på vandring, både kort och långt för nya upptäcktsfärder. Inför lördagen kommer här några favoritrundor att välja på nära dig. God tur!