Place main viewpoint@2x Oxhagahallarnas utsiktsplats

Blicka ut över Södra Bergundasjön och låt dig bedåras av dess vackra natur i lugn och ro. Från utsiktstornet kan du även beskåda fågellivet. Vid denna högt belägna plats kan du dessutom grilla utematen då en funktionell eldstad med bänkar och rastbord finns på plats. Stanna till på stråket runt sjön och låt naturen tala för sig själv. Önskas ett energigivande skogsbad så ta gärna en lugn promenad 300 meter norrut på stigen ut till udden.

Fakta

Senaste ljudmätning 2020-05-25: Snittvärden mellan 36-44 dB (A). Lätt bris i trädkronor, fågelsång, vågskvalp utmed strandstigen. Några tips vid besöket:
Stäng av - sätt mobilen på ljudlöst och var frånkopplad när du är i skogen.
Värdera stunden - släpp alla vardagstankar för att vara närvarande här och nu.
Gå långsamt - sakta in och gå långsammare än normalt på stigen ut till udden.
Lyssna - naturen är nästan aldrig helt tyst, och dess ljud har ofta en rofylld effekt.
Lukta och känn – varje skog har sina egna dofter, som skiftar med årstid och väder. Känn på den sträva barken eller på den mjuka mossan.

Tysta platser i ett område innebär att upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 % av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). Här kan man omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Det finns flera tysta platser runt Växjö stad som är markerade i naturkartan. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser finns ändå nära. Vindstyrka, väder, årstid samt tid på dygnet påverkar hur de tysta platserna upplevs i stunden.

Faciliteter:
 • Place main viewpoint@2x Utsiktsplats
 • Place main firesite@2x Grillplats
 • Place main trash@2x Sopor
 • Place main quiet places@2x Tysta platser
Hitta hit:

Ligger i sydvästra delen av Södra Bergundasjön och Bokhultets naturreservat. På sträckan mellan Sjöliden och Jonsboda.

Kontakta oss

Vaxjo kommun logotyp staende svart

Kontaktcenter

Telefon 0470-410 00

 • R03vlq4pm6atut9oyycq

  Tysta platser – en värdefull nyhet

  8 jun

  Nu finns 19 tysta platser markerade på startsidan av Naturkartan Växjö och även taggade i appen. Målsättningen har varit att göra tätortsnära natur med god ljudkvalitet mer kända för våra invånare och besökare i Växjö. Platser med stigar i närområdet som är värdefulla för återhämtning, rekreation eller skogsbad i långsam takt. För att landa i grönskan, andas lugnare och samla ny energi. En god ljudmiljö är mer än bara frihet från buller och en viktig kvalitet för hela uppl...