Rullbar slinga Pene

Aktuellt

Earth Week i Växjö 2021
Här i Stora Pene finns en dagvattendamm som fångar upp dagvatten från Hovshaga innan det leds ut i Helgasjön. I dammen renas vattnet från oljeföroreningar och annan smuts. Reningen sker med hjälp av olika växter och att smutsen sjunker till botten, så kallad sedimentering. Eftersom dagvattendammarna främst används till att rena smutsigt dagvatten är de inte lämpliga att varken bada eller fiska i. Dagvattendammen i Stora Pene bidrar med sin utformning till biologisk mångfald och ökat rekreationsvärde i Hovshaga naturreservat.

En 540 meter lång rullbar slinga för tillgängliga utflykter i den norra delen av Hovshaga naturreservat. Efter parkeringen lämnats kan alla uppleva stillheten, se naturvårdande betesdjur eller ta en skön fikapaus vid rastbord med utsikt över Helgasjön. God ljudmiljö får alla på köpet, både människa och djur.

Fakta

Senaste ljudmätning 2020-05-27: Snittvärden mellan 40-44 dB (A). Lätt bris i träden, fågelsång, röster i fjärran. Några tips vid besöket:
Stäng av - sätt mobilen på ljudlöst och var frånkopplad när du är här.
Värdera stunden - släpp alla vardagstankar för att vara närvarande här och nu.
Gå långsamt - sakta in och gå eller rulla långsammare än normalt på stigen ut hit.
Lyssna - naturen är nästan aldrig helt tyst, och dess ljud har ofta en rofylld effekt.
Lukta och känn – varje skog har sina egna dofter, som skiftar med årstid och väder. Känn på den sträva barken eller på den mjuka mossan.

Tysta platser i ett område innebär att upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 % av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). Här kan man omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Det finns flera tysta platser runt Växjö stad som är markerade i naturkartan. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser finns ändå nära. Vindstyrka, väder, årstid samt tid på dygnet påverkar hur de tysta platserna upplevs i stunden.

Svårighetsgrad: Grön - enkel
Att göra:
 • Tysta platser
 • Promenad
Tillgänglighet:
 • Nära parkering
 • Nära toalett
 • Barnvagnstillgängligt
 • Rullstolsvänligt
Längd: 0.54 km
Underlag:

Fin rullbar grusväg

Backar:

Flackt med något lätt motlut

Parkering:

Pene parkering strax intill.

Hitta hit:

Norr om stadsdelen Hovshaga, sväng in på Byalagsvägen för att nå parkeringen. Eller följ markerade Växjö Runt hit.

Kontakta oss

Vaxjo kommun logotyp staende svart

Kontaktcenter

Telefon 0470-410 00

 • Tysta platser – en värdefull nyhet

  Växjö kommun 8 jun

  Nu finns 26 tysta platser och områden markerade på startsidan av Naturkartan Växjö och även taggade i appen. Målsättningen har varit att göra tätortsnära natur med god ljudkvalitet mer kända för våra invånare och besökare i Växjö. Platser med stigar i närområdet som är värdefulla för återhämtning, rekreation eller skogsbad i långsam takt. För att landa i grönskan, andas lugnare och samla ny energi. En god ljudmiljö är mer än bara frihet från buller och en viktig kvalitet f...

 • Upplev Earth Week

  Växjö kommun 17 mar

  Välkommen att ta del av Earth Week med fina naturupplevelser i Växjö kommun! Earth Week är Växjös vecka för framtiden där vi sätter fokus på de ständigt aktuella frågorna om hållbarhet. Earth Week pågår hela veckan 22-28 mars. Flera av aktiviteterna som har naturkoppling kan du dessutom ta del av under hela Friluftslivets år 2021. Närheten till sjöar och skogar är något vi är glada för i Växjö kommun. Men att sjöarna är badbara och att skogarna är värda ett besök är ingen ...