Place main quiet places@2x Skråhallabergen

Sommarcykla ut mot Vikensved och du passerar Skråhallabergens gröngnistrande lövtak och bokskogens pelarsalar. Backen upp är brant och gör gott för höfter och vader. Grönsångare och stenknäck trivs i den svala ädellövskogen. Vissa år hörs sällsyntheter som mindre flugsnappare. På gamla träd växer lunglav och bokfjädermossa. Här kan du njuta av naturlig tystnad med fina vyer på din tur söderut utmed Sigfridsleden till naturreservatet Bökeskog. Stigen slingrar fram under lövtaken och är bitvis stenig men framkomlig i din takt. Välkommen ut!

Fakta

Senaste ljudmätning 2020-05-24: Snittvärden mellan 29-40 dB (A). Lätt bris i trädkronor, fågelsång, vägljud i fjärran. Några tips vid besöket:
Stäng av - sätt mobilen på ljudlöst och var frånkopplad när du är i skogen.
Värdera stunden - släpp alla vardagstankar för att vara närvarande här och nu.
Gå långsamt - sakta in och gå långsammare än normalt på vandringsstigen.
Lyssna - naturen är nästan aldrig helt tyst, och dess ljud har ofta en rofylld effekt.
Lukta och känn – varje skog har sina egna dofter, som skiftar med årstid och väder. Känn på den sträva barken eller på den mjuka mossan.

Tysta platser i ett område innebär att upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 % av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). Här kan man omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Det finns flera tysta platser runt Växjö stad som är markerade i naturkartan. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser finns ändå nära. Vindstyrka, väder, årstid samt tid på dygnet påverkar hur de tysta platserna upplevs i stunden.

Att göra:
 • Place main quiet places@2x Tysta platser
 • Place main naturalvalue@2x Naturvärde
 • Place main hiking@2x Vandring
 • Place main trailrunning@2x Trailrunning
Hitta hit:

Skråhallabergen ligger mellan Notteryd-Vikensved.

Kontakta oss

Vaxjo kommun logotyp staende svart

Kontaktcenter

Telefon 0470-410 00

 • R03vlq4pm6atut9oyycq

  Tysta platser – en värdefull nyhet

  Växjö kommun 8 jun

  Nu finns 20 tysta platser markerade på startsidan av Naturkartan Växjö och även taggade i appen. Målsättningen har varit att göra tätortsnära natur med god ljudkvalitet mer kända för våra invånare och besökare i Växjö. Platser med stigar i närområdet som är värdefulla för återhämtning, rekreation eller skogsbad i långsam takt. För att landa i grönskan, andas lugnare och samla ny energi. En god ljudmiljö är mer än bara frihet från buller och en viktig kvalitet för hela uppl...

 • Nhi8usl9tk5n1tmsvcxi

  Höst och vinter – naturen skiftar färg!

  Växjö kommun 1 okt

  Årets sista kvartal doftar av multnande löv och gryningens dagg. Naturen håller som alltid öppet för nya upptäcktsfärder i frisk höstluft. Visst blir dagsljuset gradvis kortare framöver så belysta stråk eller en pannlampa kan underlätta vid den dagliga dosen av friluftsliv. Att komma ut en timme eller två i alla väder påverkar hälsan i positiv riktning. Här landar några förslag på vad du kan hitta på i Växjö från oktober fram till nyårsafton. OKTOBER – hitta nya favoritst...