Billuddens naturreservat
Naturreservat
- Län: Uppsala län
- 6732.29 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Rundslipade stenar och orangelysande havtornssnår vid ett bländande, brusande eller dånande hav! Vid Billudden går Uppsalaåsen ut som en långsträckt udde i havet. Udden bjuder på ett vackert och unikt landskap med spännande växter och geologi.
Billhamn, ett gammalt fiskeläger, ligger ca 3 km ut på Billudden. Dessa kilometer går du längs en smal grusväg som kantas av lummig grönska med många vanliga och ovanliga växter I Billhamn finns en vik och runt viken ligger gamla fiskestugor. Stugorna är privata, så visa hänsyn till de som bor där. Här finns även en toalett, en grillplats och en fiskebrygga som alla är anpassade för att vara tillgängliga för alla. Hårdgjorda vägar utan branta lutningar ska göra det möjligt att ta sig fram med såväl rullstol som rollator. För de som har svårigheter att röra sig finns även en parkering i Billhamn (se vidare beskrivningar för respektive anordning här i Naturkartan).
Men för dig som kan och orkar är det väl värt att ta sig ända längst ut. Följ då den 1,8 km långa Vattenstigen som utgår från Billhamn. Stigen leder dig längs klapperstensstränderna ut till Billskaten, Upplands nordligaste punkt, och tillbaka. Här utanför ligger havet öppet så långt ögat når. På vägen tillbaka passerar du ett stentorg, ett tecken på den pågående landhöjningen som här är stor, ca 70 cm på 100 år. Stränderna kantas av havtornsbuskar som under hösten gör Billudden ännu vackrare med sina orangea bär.
Letar du lite bland de röda kalkstenarna på stranden hittar du fossil av utdöda bläckfiskar och trilobiter. Men tänk på att Billudden är ett naturreservat och att du inte får plocka med dig stenar hem.
I Billuddens naturreservat ligger också Rullsands havsbad och camping.
Särskilda regler gäller i naturreservat, klicka på länken till föreskrifterna för att läsa mer.
Förvaltare: Länsstyrelsen. Rullsands havsbad och camping förvaltas av Upplandsstiftelsen.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Tillgänglighet
- Nära parkering
- Barnvagnstillgängligt
Testad med en rullstol
Havsutsikt och fiskebrygga i Billuddens naturreservat
Vi har testat stigen ut till Billhamn, fiskebryggan och grillplatsen med havsutsikt vid Billhamn.
Längtar du till havet? Då är Billudden platsen för dig att besöka! Här kan du njuta av havsutsikten vid grillplatsen utanför Billhamn, prova fiskelyckan från fiskebryggan eller bara njuta av de lysande orangea havtornsbären som mognar på sensommaren.
Handikapparkering
Parkering finns vid Rullsand eller Billuddens parkeringsplats. För dig som har handikapptillstånd finns det även möjlighet att parkera i Billhamn, se mer info om det här!
Rastplatser
Vid Billhamn finns en rastplats vid fiskebryggan, en vid parkeringen och en med med eldstad ut mot havet från vägens slut. Längs den ca 3 km långa vägen ut till Billhamn saknas vilbänkar.
Underlag
Underlaget på vägen från Rullsand är hårdpackat grus. Till fiskebryggan är det en svag tillgänglighetsanpassad slinga (på sidan av den lite brantare nedfarten rakt ner till bryggan), där underlaget är sand som är lite mjuk, men går att rulla i. Till grillplatsen är underlaget hårdgjort grus hela vägen fram.
Toalett
Det finns en tillgänglighetsanpassad torrtoalett i Billhamn.
Fakta
Skyddsår: 1979, nytt beslut 2019
Areal: 1 904 ha
Kommun: Älvkarleby och Gävle
Markägare: Älvkarleby kommun, bolag
Förvaltare: Länsstyrelsen i Uppsala län, med undantag för campingområdet som förvaltas av Upplandsstiftelsen
Skyddstyp: Naturreservat, Natura 2000
Parkering
För dig som vill besöka själva Billudden, passera vägen till Rullsands havsbad och camping och fortsätt ca 800 meter mot Långsand. Ta vänster in på en liten grusväg. Här sitter en provisorisk vägvisning mot "P".
Det finns även en mindre parkering vid Rullsand, på höger sida precis innan entrén till havsbad och campingen.
Ytterligare flera parkeringar finns inom campingområdet. Badgäster hänvisas till dessa p-platser. Campingen som sköter dessa tar ut en avgift under vår, sommar och höst.
Kommunikationer
Du kan ta länsbussen till hållplats Rullsand. Från busshållplatsen är det 600 m promenad längs asfaltsväg fram till reservatet, badet och campingen.
Hitta hit
Billuddens naturreservat ligger ca 3 km öster om Skutskär.
Med bil:
Följ skyltarna från väg 76 mot Rullsands camping. Passera vägen till Rullsand och fortsätt ca 800 meter mot Långsand. Ta vänster in på en liten grusväg. Här sitter en provisorisk vägvisning mot "P".
Det finns även en mindre parkering vid Rullsand, på höger sida precis innan entrén till campingen. Ytterligare flera parkeringar finns inom campingområdet. Campingen som sköter dessa tar ut en avgift under vår, sommar och höst.
Föreskrifter
I reservatet är det förbjudet att:
- insamla fossil,
- insamla mossor, lavar eller vedlevande svampar, annat än enstaka exemplar för artbestämning,
- insamla insekter eller andra ryggradslösa djur, annat än enstaka individer för artbestämning,
- medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur,
- tälta, utom inom område avsett för tältning inom campingområdet,
- rida, annat än på av reservatsförvaltaren anordnade och markerade ridstigar,
- elda eller grilla annat än på eldplatser iordningställda av reservatsförvaltaren. Friluftskök får dock användas. Medhavda grillar kan få användas i eller i anslutning till Billhamn vid särskilda arrangemang efter överenskommelse med reservatets förvaltare.
- framföra motordrivet fordon, med undantag för på vägar, parkeringsplatser och inom campingområdet,
- släppa ut avloppsvatten, barlastvatten, tankspolvatten eller annat flytande eller fast avfall från båt eller fartyg,
- framföra motorbåt inom området markerat på karta, bilaga 2 Pdf, 753.9 kB, öppnas i nytt fönster.,
- framföra vattenskoter eller motsvarande,
- ställa upp motordrivet fordon, husvagn eller släpvagn eller liknande, annat än tillfälligt på iordningställd parkeringsplats eller på anvisad plats inom campingområdet,
- utan Länsstyrelsens tillstånd använda området för organiserade tävlingar, övningar, lägerverksamhet eller motsvarande.
Kontakt
E-postadress
Länsstyrelsen i Uppsala län
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.