Flobergets fäbod
Kultur
- Landkreis: Dalarnas län
- 6616.13 km von Ihnen entfernt
Aktionen
Beschreibung
Fäbodledsområde 12 passerar Flobergets fäbod. I 1664 års fäbodförteckning namnges nio delägare, alla från Kyrkbyn.
Vid storskiftet 1806-1812 hade Floberget 27 delägare, varav elva från Syrholn, sju från Holsåker, sex från Kyrkbyn, och tre från Sälje.
Övre delen av fäbodstället kallas Rundberget, den nedre Digerberget.
Många sägner finns knutna till dessa fäbodar. Här finns några av socknens mest berömda källor, bland andra ”Heingkälla” och Heliga Trefaldighetskällan. På trefaldighetsnatten skulle man här ”dricka hälsa” och offra en slant.
En tredje källa går under namnet Brännvinshåla. Enligt sägnen är den källan fylld med brännvin på julnatten. En annan sägen handlar om en silvergruva i närheten av Kringelholstallen, som tillhör de kraftigaste i socknen.
Fäbodbruket i Floberget låg nere mellan 1967 och 1979. Det återupptogs av Christina Strand, som nu är fäbodkulla vid Strands gård. Sommaren 1993 hade hon åtta kor, sex ungtjur och några får på bete vid Flobergets fäbodar.
Enligt folklivsfoskaren och författaren Karl-Erik Forsslund ansågs Floberget förr vara en omtyckt hemvist för Rånda, även kallad Skogsfrun. I sin bok om Floda berättar Forsslund att Flodaborna var övertygade om att Rånda brukade fähusen i Floberget när ägarna och deras djur var nere i bygden.
Floberget bedöms som värdefull ur kulturhistorisk och miljömässig synvinkel.
Aktivitäten und Einrichtungen
- Kultur
- Wandern
Kontakt
Adresse
Gagnefs kommun 785 80 Gagnef Telefon: 0241-151 00
E-Mail-Adresse
Logotyp der Organisation
Fragen & Antworten
Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.