Nationalpark

Hamra, Nationalpark

Nationalpark

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Aktionen

Beschreibung

Hamra nationalpark ligger i ett vågigt urbergslandskap med mjuka berg i Gävleborg län. Nationalparken är 1383 hektar stor och består av skog, myr och vattendrag. Hamra nationalpark är mest känd för sin skog. Den äldsta delen av nationalparken är en av få orörda skogar i mellersta Sverige. I gamla och döda träd lever många av urskogens djur och växter.

Nästan halva nationalparken är ett stort sammanhängande myrkomplex bestående av kärr, bäckar, små tjärnar, gungflyn och tallbevuxna holmar. Den stora och orörda myren är populär av både fåglar och vandrare. Svartån, som avvattnar myren, har aldrig använts för flottning, och därför ligger stenarna kvar huller om buller, vilket erbjuder bra förhållanden för fisk och små vattendjur.

Källa: sverigesnationalparker.se

Anreise mit öffentlichen Verkehrsmitteln

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Nationalpark Nationalpark

Anleitung

Hamra nationalparks ligger i Ljusdals kommun i Gävleborgs län. Du når nationalparken från Europaväg E45 mellan Sveg och Orsa via en avtagsväg österut från Fågelsjö. Följ vägvisningsskyltar och efter cirka 5 kilometer är du framme.

Verordnungen

Naturen i Hamra nationalpark ligger öppen för dig - var rädd om den. Du värnar den genom att följa de regler som finns för besök i nationalparken.

Fullständiga föreskrifter om rätten att färdas och vistas i nationalparken finns på Naturvårdsverket.

  • Du får plocka bär, blommor och matsvamp för eget behov.
  • Du får tälta två nätter på samma plats. Dock inte inom den ursprungliga nationalparken. Tältet ska alltid placeras så att det inte ses från entréplatserna eller vandringsslingorna.
  • Du får endast elda på iordningställda platser med medförd eller tillhandahållen ved.
  • Du får endast köra motordrivet fordon på allmän väg.
  • Du får inte landa med luftfarkost. Du behöver ansöka om dispens hos Länsstyrelsen Gävleborg om du har tänkt att landa med luftfarkost i nationalparken.
  • Du får inte skada eller ta levande eller döda växter, mossor, lavar och träd.
  • Håll din hund kopplad.
  • Du får endast fiska i Voxnan. Fiskekort krävs.

Går du utanför markerade vandringsleder måste du vara uppmärksam på att gungflyn finns på myrarna. Gungflyn är vegetation, som ligger som ett locka på en vattenyta så vattnet inte ses. Går du på gungflyn kan du gå rakt genom och hamna i vattnet.

Kontakt

E-Mail-Adresse

Gisela Norberg

kommunikation@naturvardsverket.se

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App