Wandern

Naturstig, Brucebo

Wandern

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Details zum Weg

  • Länge 1.9 km
  • Schwierigkeit Blau - mittel

Aktionen

Beschreibung

Brucebo är ett av Gotlands mest variationsrika naturreservat. Här finns fågelrika strandängar, fuktmarker med orkidéer och en klintkant full av grottor.

Vandringsstigen genom Brucebo naturreservat går både ovanpå klinten och nedanför vid vattnet. Upp och ned för klinten finns trappor av jord och trästockar. I den nedre delen går delar av vandringsstigen på spänger. Utmed vattnet råder delar av året tillträdesförbud i fågelskyddsområdet. Stigen går dock utanför fågelskyddsområdet, men visa hänsyn mot fåglarna och gå inte av stigen in i området under tillträdesförbudet.

Brucebo naturreservat präglas framför allt av den höga klint som här löper parallellt med och något hundratal meter innanför stranden. Uppifrån klintkrönet har man god utsikt över stora delar av reservatet, kusten norrut och havet i väster. Ovanför branten växer gles och lågvuxen tallskog med buskar av en, nypon och oxbär. Marken täcks av mattor av mjölon, och blåsippor förekommer i stor mängd. Här uppe ligger också resterna av en gammal fornborg, Bygdeborg.

Nedanför klinten är marken fuktigare, vegetationen frodigare och skogen mer högväxt. I branten och strax nedanför står åtskilliga granar. På flera ställen längs foten av klinten strömmar vatten fram ur marken och ger upphov till smala bäckar. Mellan klinten och havet finns också flera små källkärr. I dessa växer bland annat tätört, fjälltätört, kärrknipprot, brudsporre, flugblomster och sumpnycklar.

Utstickande i havet ligger Skansudde, en stenig halvö. Längs stigen innanför fågel-skyddsområdet växer stora mängder majvivor, och här kan man, om man letar ordentligt, i början av juli också hitta honungsblomstret, en oansenlig, gröngul orkidé som trivs just på sådana här betade strandängar. Under tiden 15 mars-15 juli är det förbjudet att beträda Skansudd och strandängen närmast innanför udden.I klinten i områdets norra del finns flera grottor, av vilka Brucegrottan är den mest kända.

I branten och på träden klänger murgrönor, och i början av maj blommar här tibasten, en på Gotland sällsynt buske, på bar kvist.

Anreise mit öffentlichen Verkehrsmitteln

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Wandern Wandern
  • Rundslinga Rundslinga

Oberfläche

Stig och spång.

Kontakt

E-Mail-Adresse

David Skoog

david.skoog@lansstyrelsen.se

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App