Vesslunda, Naturreservat
Naturschutzgebiet
- Landkreis: Hallands län
- 6694.13 km von Ihnen entfernt
Aktionen
Beschreibung
I Vesslunda hittar du en vacker strandmiljö men även planterad tallskog på flygsandfält. Här kan du bada från sandstrand och klippor eller ta en promenad på den nästan tre kilometer långa vandringsleden som går genom reservatet.
Vesslundareservatet ligger med sina mjuka sandbukter omedelbart söder om Suseåns mynning. Det öppna kustpartiet präglas av ett klippigt ljung- och enbusklandskap och av sandstränder, fukthedar och dyner. Suseåns mynning utgör en säregen miljö att upptäcka. Direkt norr om mynningen ansluter Grimsholmens naturreservat.
Markerad vandringsled
I reservatet finns flera stigar att följa med hänvisningar till vackra utsiktspunkter. Den markerade vandringsleden (orange markering) är 2,6 kilometer och startar vid den södra respektive norra parkeringen. Leden går genom skog men också längs med kustlinjen. Avstickare till utsiktsplatserna går att göra. Trevlig, behaglig vandring utan jobbiga klättringar, om man undviker utsiktspunkterna.
Värdefulla fiskar
I Suseån finns ett värdefullt fiskbestånd av vandringsfisk som lax, havsöring, flodnejonöga och havsnejonöga. Sandstranden är som bredast närmast åmynningen och här finns det mäktiga sanddyner. I området finns dyner som är uppemot tio meter höga.
Ett rikt växt- och djurliv
På heden bakom dynerna finns en värdefull flora med arter som brunag och strandlummer. Här finns även en intressant svampflora med hedfingersvamp och strandjordtunga samt flera spännande insektsfynd av ovanliga jordlöpare, steklar och andra insekter. Tillsammans med Grimsholmen i norr och sandmarkerna i Långasand i söder, är Vesslunda troligen landets nordligaste utpost för den starkt hotade fältpiplärkan.
Sanden var förr ett problem
Under 1700- och 1800-talet blev den rörliga sanden ett problem för traktens bönder. För att komma tillrätta med sandflykten planterades tall på de öppna sandmarkerna. Idag är en stor del av reservatet bevuxet med tallskog. Framöver ska delar av de trädklädda områdena i reservatet restaureras till öppna hed- och sandmarker. Detta för att gynna arter som trivs i sandiga och solbelysta miljöer. Men Vesslundas inre delar ska enligt skötselplanen fortsätta att vara skogklädda samtidigt som övergången till områdets öppna sandhedsmiljöer blir mjuk och mosaikartad.
Starka strömmar i havet och lurigt utlopp
Havet i reservatet kan drabbas av mycket starka strömmar och plötsliga havsbottenförändringar vid blåsiga dagar. Dras du med av strömmen så försök hålla kursen längs med kustlinjen för att komma ur.
Då utloppet från Suseån flyttar på sig under året beroende på väder och vind så kan ytorna runt utloppet ibland vara luriga, med mjuk sand som kan upplevas som kvicksand, där man lätt kan sjunka ner. Så var extra försiktig med var du sätter ner fötterna när du är ute och går vid utloppen.
Aktivitäten und Einrichtungen
- Naturschutzgebiet
Fakten
Dominerande naturtyper: Strandmiljöer och tallskog på flygsandfält
Kommun: Falkenberg
Areal: 35,5 hektar
Skyddat sedan: 1974
Ägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen
Anleitung
Vesslunda ligger i Falkenbergs kommun.Cykel: Vik av från Kattegattleden i Långasand och följ Vesslundavägen mot stranden och reservatet (1,5 km)Vägbeskrivning: Från kustvägen vid Eftra kyrka tar man av mot Boberg och efter 2 kilometer mot Vesslunda. Parkering finns vid reservatet (både i norra (51 platser) och södra delen). GPS (WGS84): Lat N 56° 50’ 32” Lon E 12° 34’ 45”.
Verordnungen
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- störa djurlivet,
- gräva upp växter,
- tälta eller ställa upp husvagn,
- lägga upp eller förtöja båtar annat än på särskild plats,
- elda,
- rida samt
- framföra motorfordon eller parkera annat än på anvisad väg/plats.
Kontakt
Adresse
Kontakta reservatsförvaltningen för frågor, synpunkter och felanmälan.
E-Mail-Adresse
Länsstyrelsen i Hallands län
Logotyp der Organisation
Fragen & Antworten
Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.