Isaberg, naturreservat
Naturschutzgebiet
- Landkreis: Jönköpings län
- 6716.53 km von Ihnen entfernt
Aktionen
Beschreibung
Isaberg är en urbergskulle i Nissans dalgång intill Hestra. Toppen höjer sig 310 meter över havet och den dominerande naturtypen är barrskog. Från toppen har man en milsvid utsikt över Nissans dalgång och det sjörika landskapet. Isaberg är sedan 1968 skyddat som naturreservat, området är även utpekat som riksintresse för friluftsliv. I området finns flera markerade vandringsleder varav en del sträcker sig långt utanför reservatet. I Isaberg finns södra Sveriges största vintersportanläggning.
Djurliv
Berguven häckar i reservatets branter. Det är en av världens största ugglor och den har varit snudd på utrotad i Sverige. Det beror dels på att den är känslig för miljögifter, men också för att den har jagats av människan. Idag är de största hoten mot den fortfarande mänskliga aktiviteter. Den klassas som sårbar på rödlistan och skyddas av EU:s fågeldirektiv.
Grannreservat
Du kan vandra från Isaberg till det närbelägna naturreservatet Ettö längs Järnbärarleden. Vandringen visar upp Nissadalens kontrastrika natur i ett nötskal: från det karga barrskogslandskapet till de bördigare, öppna markerna i dalbottnen.
Ettö är ett odlingslandskap som vilar på det delta som bildats där Nissan mynnar ut i Algutstorpssjön. Älvens näringsrika slam göder marken vid de årliga översvämningarna och skapar helt andra förutsättningar för växtligheten där än uppe på sluttningarna.
Vandringstips
Det finns mängder av leder och stigar av olika slag på och kring Isaberg, och här är några av dem:
- Jättestigen (4,5 kilometer) leder upp till toppen av Isaberg, en stigning på omkring 120 meter. Leden är svår och på ett ställe behöver du dra dig upp för ett extra brant parti med hjälp av ett befintligt rep.
- Ettöspåret (5 kilometer) är en lätt vandring till naturreservatet Ettö. På återvägen passerar leden en trevlig badplats.
- Bjärsvedsleden (12,5 kilometer), huvudsakligen på skogsbilvägar. Du får många fina utsikter längs vägen!
- Hestraspåret (5,5 kilometer ), till Hestra samhälle.
- Klarabospåret (2,5 kilometer).
- Sjöstigen (1 kilometer).
Samtliga stigar utgår från stugbyns centrumanläggning.
Friluftsliv
Hestra var turistort redan vid seklets början. Idag är vintersportanläggningen Isaberg den största i södra Sverige. Backens fallhöjd är 135 meter. Den har ett flertal nerfarter och liftar. Här finns också preparerade spår för längdåkning och en väl utbyggd service med stugby, campingplats, värmestugor, servering, skidshop, höghöjdsbana, rodelbana med mera. Mer information om vad som finns att göra på Isaberg, sommar som vinter, finns på Isaberg Mountain Resorts hemsida. Det är också Isaberg Mountain Resort som sköter alla stigar, eldstäder, rastplatser och liknande anläggningar.
De flesta stigar är smala och branta och mer eller mindre otillgängliga för rullstol eller barnvagn. Det finns dock enstaka stigar som är bredare och flackare. Från den övre parkeringen går en asfalterad stig ner till eldplatser och dass. Lutningen är dock lite för stor för att vi ska kunna klassa den som helt tillgänglig. För närmare information om tillgänglighet, kontakta Isaberg Mountain Resort.
Aktivitäten und Einrichtungen
- Naturschutzgebiet
Fakten
Beslutsår: 1968 Storlek: 149 hektar Naturtyp: Barrskogsklädda bergssluttningar med visst lövinslag. Kommun: Gislaved Läge: Knappt två mil norr om Gislaved, strax sydost om tätorten Hestra. Kollektivtrafik finns. Markägare: Stiftelse och privata Förvaltare: Länsstyrelsen i Jönköpings län Anordningar: Parkeringsplatser, vandringsleder, stigar, mountainbikeleder, skidspår, informationstavlor, toaletter, utsiktspunkter, lägerplats, eldplats, husvagnscamping, släplift, sportfiske. Alla anordningar förutom informationsskyltarna anläggs och sköts av Isaberg Mountain Resort.
Anleitung
Buss 132 mellan Gislaved och Jönköping stannar i Isaberg.
Bil från Gislaved: Åk rakt norrut från Gislaved. Följ skyltning till väg 26 mot Jönköping. Till nedre parkeringen: Efter cirka 13,5 kilometer svänger du vänster in mot Isaberg Mountain Resort. Till övre parkeringen: Efter 12 kilometer på väg 26 svänger du vänster till Mogatan, skyltat Isaberg. Efter 2 kilometer svänger du höger till Vikgatan, fortsatt skyltat Isaberg. Sedan är du strax framme.
Bil från Jönköping: Kör mot väg 26/40 mot Ulricehamn. När vägarna delas, välj väg 26 söderut. Till nedre parkeringen: Efter knappt fyra mil, sväng höger in mot Isaberg Mountain Resort. Till övre parkeringen: Efter drygt fyra mil, sväng höger in på Mogatan, skyltat Isaberg. Efter 2 kilometer svänger du höger till Vikgatan, fortsatt skyltat Isaberg. Sedan är du strax framme.
Koordinater (nedre parkeringen): 57°26'11.49"N, 13°37'30.18"E 57.43653, 13.62505
Koordinater (övre parkeringen): 57°26'15.44"N, 13°36'39.28"E 57.43762, 13.61091
Verordnungen
Föreskrifter
Allemansrätten gäller inte fullt ut i naturreservatet.Du är välkommen att besöka Isaberg, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- fälla eller på annat sätt skada levande eller döda, stående eller liggande träd eller buskar
- störa djurlivet genom närgånget uppträdande vid till exempel spelplats, fågelbo eller gryt
- framföra motordrivet fordon annat än på befintliga vägar
- parkera annat än på anvisad parkeringsplats
- ställa upp husvagn eller husbil annat än på anvisad campingplats
- tälta annat än på anvisade platser
- elda annat än på anvisade platser
- cykla eller rida annat än på befintliga vägar eller anvisade platser
- medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur
- sätta upp tavla, skylt, affisch eller liknande klättra i berg. Undantag gäller för klättring i organiserad form mellan 1 september och 31 december samt året runt i och i anslutning till det bergrum som finns inom skifte 2 av fastigheten Vik 1:97.
Övrig lagstiftning för vad man får göra i skog och mark gäller givetvis också i naturreservatet.
Allemansrätten - det här får du göra i naturen
I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör. Läs mer här om allemansrätten
Kontakt
Adresse
E-Mail-Adresse
Emma Sjöberg
Fragen & Antworten
Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.