Fotos

  • Pojke som fiskar
    Foto: Lina Jakobsson
  • Man som fiskar
    Foto: Kalmar kommun

Fritidsfiske – kombinerar spänning, avkoppling och njutning av den svenska naturen.

Fritidsfiske är mer än bara en hobby; det är en chans att koppla av, njuta av naturen och skapa minnen. Oavsett om du står vid en stilla sjö, vid kusten eller vid en å, erbjuder fiske en unik möjlighet att komma nära naturen och njuta av dess skönhet.

I Kalmar finns stora fiskemöjligheter, här kan du upptäcka spännande havsfiske, fiska fin gädda och abborre och även testa på det mycket spännande Put & Take fisket med Öring och Regnbåge.

Tid för gemenskap eller en stund för dig själv

Vare sig ni tävlar om den största fångsten eller bara njuter av varandras sällskap erbjuder fritidsfiske ett fantastiskt tillfälle att dela en dag vid vattnet tillsammans med vänner och familj.

Det är också en perfekt möjlighet att stanna upp och uppskatta de små sakerna i livet – ljudet av vatten som skvalpar, fåglar som kvittrar och vinden som smyger sig genom träden. Att fiska ger dig tid att reflektera och ladda batterierna. När du sitter tyst med ditt metspö eller kastar ut en fluga, kan du låta tankarna flyta bort.

En lärorik upplevelse

Fritidsfiske handlar inte bara om att fånga fisk. Det är också en chans att lära sig om ekosystem och fiskearter. Genom att förstå mer om de olika fiskarna och deras livsmiljöer kan du bli en mer ansvarsfull fiskare. Varje gång du ger dig ut, lär du dig något nytt – om teknik, utrustning och naturen.

Hållbarhet och respekt för naturen

Som fiskare har du en viktig roll i att bevara våra vatten och ekosystem. Genom att följa regler och riktlinjer för fiske, som att återutsätta fångade fiskar och respektera naturen, bidrar du till att bevara dessa fantastiska miljöer för framtida generationer. Att fiska på ett hållbart sätt gör att fler kan njuta av denna aktivitet år efter år.

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren fiskare, finns det alltid något nytt att upptäcka inom fritidsfiske. Så packa din utrustning, ge dig ut i naturen och låt äventyret börja. Vem vet – kanske din nästa stora fångst väntar just runt hörnet!


Fiskeregler i Kalmar Kommun

Det är viktigt att följa vissa regler för att skydda våra fiskbestånd och miljön. Här är några grundläggande regler att tänka på:

1. Fiskekort

För att fiska i sjöar och vattendrag i Kalmar kommun behöver du ett fiskekort eller fiskerättsägarens tillstånd. Du kan köpa fiskekortet online eller på vissa försäljningsställen. Kontrollera alltid var du får fiska med kortet.

Längs kusten är fiske med handredskap fritt. Du behöver inte köpa fiskekort för den typen av fiske. Fiske får inte utan lov bedrivas närmare än 100 meter från fast redskap eller fiskodlingsanläggning (odlingskasse).

2. Fiskarter

Det finns specifika regler för olika fiskarter så som lax, öring, gädda och abborre gällande fiskesäsong, i vilka områden du inte får fiska vissa arter samt minimimått. Det är viktigt att du känner till dessa regler innan du ger dig ut och fiskar!

3. Fångstbegränsningar

Det finns begränsningar för hur många fiskar du får ta med dig hem. Detta kallas för fångstbegränsning. Det kan vara olika för olika arter, så kolla alltid upp vad som gäller för den art du fiskar.

4. Fredade områden

Vissa områden är fredade för fiske under delar av året för att skydda fiskens fortplantning. Det är viktigt att respektera dessa områden och inte fiska där.

5. Utrustning

Använd alltid rätt utrustning och metoder för att fiska. Det är bra att vara medveten om hur man hanterar fisken på ett skonsamt sätt, särskilt om du ska återutsätta den.

6. Miljöansvar

Tänk på miljön när du fiskar. Lämna inga skräp efter dig och respektera naturen. Använd inte några olagliga metoder eller redskap som kan skada miljön.

7. Information och hjälp

Mer information och regler hittar du hos länsstyrelsen och på fiskeregler.se samt de olika fiskeplatsernas respektive sida.

Genom att följa dessa regler kan vi alla bidra till att bevara våra vatten och göra fiske till en hållbar och trevlig aktivitet för alla. Lycka till med fisket!

Kategorien

  • Gewässer Gewässer

Kontakt

E-Mail-Adresse

Eva-Lena Larsdotter

eva-lena.larsdotter@kalmar.se

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App