Skräp och sån't

Fotos

  • Foto: Håkan Hjort/Johnér

Hur gör jag med skräpet? Nedskräpning ger skador på djur och människor, sprider kemikalier och påverkar friluftsliv och turistnäring mycket negativt. Inte minst är all nedskräpning i Sverige förbjuden. Förbudet gäller på platser där allmänheten har tillträde till eller insyn till, och det riktar sig till alla – även markägare.

I första hand är det individen, du och jag, som ansvarar för att inte skräpa ner på fjället. Ha alltid med dig en skräppåse i packningen för ditt eget skräp, och för att plocka upp det du ser från andra. Om vi hjälps åt gör vi en stor insats för naturen! Lämna platsen som den var när du kom – ta gärna en extra titt innan du går. Ett tips är att tänka på skräpmängden redan när du planerar och packar inför turen. Om du minskar mängden förpackningar får du dessutom en lättare ryggsäck på köpet.

Länsstyrelsen har ingen sophantering till fjälls.

Toalettbesök till fjälls Försök att utnyttja de toaletter som finns längs leden. Vid varje fjällstuga och raststuga finns torrdass. På några få ställen längs lederna finns det även separata dass utplacerade. De är utmärkta i appen Norrbottens Naturkarta.

Om du behöver gå på toaletten under vandringen, se till att gå bort en bit från leden. Välj en plats med liten risk för att någon ska riskera att trampa i din avföring senare. Uträtta aldrig dina behov i eller i närheten av vattendrag. Då sprids mikroorganismer i vattnet. Det kan vara någon längre ned i strömmen som tar vatten för att dricka eller laga mat med. Gräv en liten grop om det går, och täck över gropen med jord när du är klar. Annars letar du upp en sten, gör dina behov och lägger stenen ovanpå. Toalettpappret gräver du ner i gropen eller tar med i en skräppåse. OBS! I Abisko nationalpark får du inte gräva, utan täck avföringen med stenar och ta med ditt toapapper. Men utnyttja i första hand de dass som finns i nationalparken.

Filmen Om nöden kallar

Länkar Håll Sverige Rents webbplats Naturvårdsverkets webbplats Friluftsfrämjandet: Spårlös vandring – så gör du med matrester, toabesök och skräp

Kontakt

E-Mail-Adresse

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Norrbottens Naturkarta

Norrbottens Naturkarta

Öffnen Sie dies in der App