Svarttjärnsskogen, Naturreservat
Naturschutzgebiet
- Landkreis: Örebro län
- 6673.14 km von Ihnen entfernt
Aktionen
Beschreibung
I naturreservatet Svarttjärnsskogen och det intilliggande naturreservatet Råmossen finns orörda myrmarker och gammelskog som inte avverkats på över hundra, vilket bildar en riktig vildmark. Här häckar storskogens fåglar som tjäder, pärluggla och tretåig hackspett. Om våren spelar orrarna ute på mossarna.
Artrik gammelskog
Huvuddelen av reservatets skog är över 160 år gammal. Terrängen är dramatisk, med stora stenblock som ligger huller om buller, vilket är en anledning till att området klarat sig undan modernt skogsbruk. I den orörda skogen trivs många sällsynta lavar, mossor och svampar. Naturreservatet Svarttjärnsskogen gränsar i norr och väster till det större naturreservatet Råmossen.
Krävande lavar
Många av områdets ovanliga lavar vill ha hög, jämn luftfuktighet och är därför starkt knutna till orörd skog. Den mest påfallande laven är kanske garnlaven – en gulvit, storväxt hänglav som klär granarnas grenar. Lunglav, korallblylav och norsk näverlav är andra spännande inslag i lavfloran. Norsk näverlav är Värmlands landskapslav. Den har en begränsad, västlig utbredning och är extremt beroende av hög luftfuktighet. Spillkråka, större hackspett och tretåig hackspett hör till områdets häckfåglar och här finns även sparvuggla och pärluggla.
Tillgänglighet
Svarttjärnsskogen hör till nivå 1 i Länsstyrelsens nivåläggning av länets naturreservat, vilket innebär att reservatet har vildmarksprägel och saknar friluftslivsanläggningar.
Aktivitäten und Einrichtungen
-
Naturschutzgebiet
Anleitung
Åk E18 från Örebro mot Karlskoga. Sväng av vid Villingsberg och åk under E18 mot campingen. Kör förbi campingen och fortsätt söderut. 3,4 km söder om campingen finns liten informationstavla till höger. Därifrån följer man skogsbilvägen in i reservatet.
Verordnungen
I naturreservatet är det förbjudet att:
- skada markytan
- störa djurlivet
- plocka blommor, lavar och vedlevande svampar eller på annat sätt genom plockning eller uppgrävning skada växtligheten
- rista på torrträd eller bark eller skada lågor (liggande döda träd)
- göra upp eld
- tälta
- köra motordrivet fordon eller cykla
- sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift eller liknande
- anordna orienteringskontroller eller snitslade spår
- utan länsstyrelsens tillstånd bedriva insamling av insekter eller andra vertebrater
Kontakt
E-Mail-Adresse
Logotyp der Organisation
Bitte beachten Sie, dass einige dieser Texte automatisch übersetzt worden sind.
Fragen & Antworten
Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.