Karpalundsdammarna, besöksplats i Vattenriket
Vattenriket
- Landkreis: Skåne län
- 6818.31 km von Ihnen entfernt
Aktionen
Beschreibung
Karpalundsdammarna kantas av vass, vide- och flädersnår. En gång grävdes de för att ta hand om det smutsiga tvättvattnet från sockerbrukets betor. När bruket stängde 1991 blev dammarna värdefulla våtmarker. I dag finns ett gömsle och en skådar-plattform på plats, liksom informationsskyltar som berättar om platsens kulturhistoria och naturvärden.
Från parkeringen leder en stig till dammarna. Sista biten till gömslet går på spång. Kaveldun, vass och vide gör spången ombonad. Framme i gömslet kikar du ut över sothönor, svanar och doppingar. Ovanför vassen dyker svalor i jakten på en munsbit. Håll noga uppsikt och du kan få se en rörsångare eller sävsångare landa på vasstråna helt nära.
Trollsländor dansar över vattnet och med lite tur får du se skäggmes och pungmes som häckar kring dammarna. På våren jagar kärrhöken över vassen och en nybadad steglits ruskar vattnet ur fjädrarna. I gömslet kan de inte se oss - ändå är vi så nära att vi nästan kan ta på dem.
Från plattformen får du ett annat perspektiv. Härifrån kan blicken vandra långt ut över Karpalundsdammarnas rika fågelliv, förbi åkrarna och ner mot Araslövssjön.
Aktivitäten und Einrichtungen
- Vogelbeobachtung
- Vattenriket
Zugänglichkeit
- Nähe eines Parkplatzes
Parking
Det finns en mindre parkering.
Kommunikation
Regionbuss 549 till hållplats Vinnö Gyllingvägen. Härfrån är det 500 meter till Karplundsdammarnas parkering.
Anleitung
Med buss från Kristianstad: Regionbuss 549 till hållplats Vinnö Gyllingvägen. Härfrån är det 500 meter till Karplundsdammarnas parkering.
Med bil: Från Kristianstad kör du väg 19 mot Osby/Broby. I Vinnö, sväng höger mot Karpalundsdammarna in på Gyllingvägen. Parkeringen nås efter några hundra meter. Från parkeringen går en markerad stig till gömslet.
Kontakt
E-Mail-Adresse
Kristianstads kommun
Bitte beachten Sie, dass einige dieser Texte automatisch übersetzt worden sind.
Fragen & Antworten
Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.