Kanot, kajak och kanadensare - en nybörjarguide
Fotos
I Västmanland finns många härliga sjöar och vattendrag som bara väntar på att upptäckas. Kanske är du en av de många som är nyfiken på att upptäcka dessa vatten under en paddeltur. Här är en nybörjarguide för dig som vill ge dig ut på en paddeltur men har begränsad erfarenhet och önskar lite hjälp på traven.
Kanot, kanadensare och kajak - vad är skillnaden?
Du har säkert hört talas om begreppen kanot, kanadensare och kajak, men vad är egentligen skillnaden, och vilken farkost passar just dig bäst för en paddeltur?
Kanot
Kanot är ett samlingsnamn för smala vattenfarkoster som drivs med muskelkraft, vanligen en paddel. Ordet kanot härstammar från Karibien där canoa betyder båt. Kanadensare och kajak är alltså två olika slag av kanoter. Ibland förväxlas dock termen kanot med kanadensare.
Kanadensare
Kanadensaren har en öppen design, där paddlaren sitter eller knäböjer och använder en enkelpaddel för sin framfart (dvs en paddel med blad i endast en ända). Den öppna layouten gör kanadensaren stabil och ger gott om plats för packning och rörelse. Kanadensare är idealiska för stilla vatten som mindre sjöar och lugna floder. De är perfekta för familjeutflykter, fiske och avkopplande paddelturer. En nackdel är att de är stora och lätt fångas av vinden. Vid blåsigt väder och hög sjögång kräver de därför en väldigt skicklig kanotist.
Kajak
Till skillnad från kanadensaren har kajaken ett täckt däck och är försedd med en eller flera sittbrunnar. Paddlaren sitter med benen sträckta framåt och tar sig fram med en dubbelpaddel (dvs en paddel med blad på båda ändar). Jämfört med kanadensare så erbjuder kajaker en överlägsen manövrerbarhet och hastighet. Kajaker finns i olika varianter, men där är havskajaken den vanligast och framförallt den mest allsidiga varianten. En havskajak klarar det mesta på en hygglig nivå vare sig du vill glida fram på spegelblankt vatten eller ta dig fram bland höga vågor. En rolig variant är dubbelkajaken som har två sittbrunnar och plats för två paddlare.
Är det svårt att paddla kanot?
På denna fråga är svaret - det beror på…
Att ge sig ut i en kanadensare i lugnt vatten där du paddlar nära strandlinjen är ganska enkelt. Du behöver självklart vara simkunnig och ha flytväst, men paddeltekniken kommer du snabbt komma underfund med. Det samma gäller med kajak, men där är det viktigt att du övat hur du tar dig ur kajaken om du har ett kapell över sittbrunnen (vilket är frivilligt att ha i lugna vatten).
Mer krävs dock av paddlaren i vatten som är mer strömt eller med högre sjögång. Det krävs också mer av paddlaren om kanotfärden tar dig längre bort från strandlinjen. Tänk på att du alltid måste ha en plan för vad du gör om du kapsejsar. Det finns tekniker för att vända en kanot ute på vattnet och tömma den på vatten, men nybörjaralternativet brukar vara att simma in med kanoten till land och tömma den där. Detta är inte lätt i strömt vatten eller hög sjögång.
Tre tekniktips för paddling med kanadensare
- J - knycket
Med en kanadensare används en enkelpaddel och du använder den för att paddla på en sida om kanoten i taget. Men om du sitter ensam i kanoten och tar ett vanligt rakt paddeltag på ena sidan av kanoten så kommer detta få kanoten att svänga. Nybörjaren brukar motverka detta genom att ta nästa paddeltag på andra sidan kanoten, men detta är väldigt energikrävande. Istället kan du använda det så kallade "J-knycket". J-knycket innebär att du tar ett paddeltag som är format som ett J om du tar det på vänster sida om kanoten (tar du det på högersida blir det ett omvänt J). För att göra ett J-knyck sätter du ner paddeln i vattnet intill kanoten och drar först rakt bakåt för att få framfart, men sen avslutar du taget genom att trycka ut paddeln bort från båten. Då avbryter du den svängande rörelse som har inletts. Med lite försök så kommer du hitta rätt teknik för att få en rak kurs på kanoten samtidigt som du paddlar på en sida i taget. Byt sida när du blivit trött i armen.
- Akter förare styr
När man paddlar kanadensare har man ofta två som paddlar, en i fören och en aktern. I sådana fall är det bäst att föraren som sitter i aktern är den som styr kanoten. Detta då akter förare har mer styrkraft från sin position. Främre förare paddlar då bara raka tag på valfri sida av kanoten, medan akter förare gör J-knyck på motsatt sida. Byt sida när ni blir trötta i armarna.
- Ha tålamod
Att styra en kanadensare med två förare är svårt. Innan man har lärt sig tekniken så är det lätt hänt att styra in i vassen eller att kursen inte blir helt spikrak. Detta kan bli frustrerande om man har andra förväntningar, och ibland kan det leda till bråk och tjafs på skutan. Ha tålamod både för dig själv och dina medpaddlare så får ni en mycket trevligare utflykt. Kom ihåg att det tar tid att läras sig att styra en kanadensare precis som man vill.
Tre tekniktips för paddling med kajak
- Använd sveptag för att svänga
Med en kajak paddlar du med en dubbelpaddel och paddlar således med vartannat tag på vardera sida om kajaken. Om båda paddeltag är lika långa och starka kommer du då att få en rak kurs framåt (förutsatt att du inte har ett roder i) Många nybörjare försöker ofta svänga genom att ta ett dubbeltag på en sida, vilket visserligen fungerar men är inte så energieffektivt. Bättre är att använda det så kallade "sveptaget". Med sveptaget sätter du i paddeln långt fram i fören och för sedan paddeln i vattnet i en stor båge som avslutas längre bak i aktern. Har du gjort taget korrekt kommer du att styra kajaken i motsatt riktning från den sida du tog paddeltaget.
- Använd bålstyrkan
Många nybörjare använder mest kraft från armarna när de tar sina paddeltag. Detta är utmattande och inte den mest energisparande tekniken. Istället bör du sträva mot att använda musklerna i bålen i dina paddeltag. Gör detta genom att sätta ned paddeln i fören och vrid överkroppen för att dra paddeln snett ut och bak längs båten. Försök att inte ändra vinkeln i dina armbågar under själva paddeltaget. Om du känner att motståndet flyttas från dina armar till din bål så är du på rätt väg.
- Ta korta paddeltag
Många nybörjare tar för långa paddeltag, vilket inte är energieffektivt. Ta hellre kortare och fler paddeltag så kommer du spara kraft i armarna. En riktlinje är att dina paddeltag inte bör vara längre än du kan vrida bålen.
Säkerhetstips för nybörjare
- Måste du kunna simma för att paddla kanot? Ja, såvida du inte bottnar. Om du kapsejsar måste du kunna ta dig iland.
- Bär alltid flytväst. Även om du är en god simmare så kan situationer uppstå där du behöver flytkraft.
- Ta med extrakläder i en vattentät påse (drybag).
- Paddla aldrig ensam som nybörjare.
- Börja med att välja lugna vikar, stilla sjöar eller åar utan starka strömmar.
- Öva på att ta dig ur kajaken på land, särskilt om du använder ett kapell.
- Överväg att gå en nybörjarkurs
Nybörjarkurs i paddling
I Västmanland finns flera företag där du kan boka in dig på en nybörjarkurs i paddling. Dessa företag erbjuder också guidade turer och kanotuthyrning.
Exempel på företag med dessa tjänster är:
Lakeside Adventure i Hallstahammar
Nordic Discovery i Malingsbo - Kloten
Hoppas att denna nybörjarguide har hjälpt dig på traven inför ditt nästa paddeläventyr. Västmanlands sjöar och vattendrag väntar på att upptäckas!
Kontakt
E-Mail-Adresse
Logotyp der Organisation