Naturschutzgebiet

Halmmyran, Naturreservat

Naturschutzgebiet

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Aktionen

Beschreibung

Halmmyran är en av de mest värdefulla våtmarkerna i länet. Reservatet består av ett kalkrikt extremrikkärr som till stor del omges av kalkpåverkad barrsumpskog, båda med en artrik flora.

Syftet med reservatet

Syftet med reservatet är att bevara biologisk mångfald och en värdefull kulturpåverkad naturmiljö, närmare bestämt ett av länets mest artrika och värdefulla extremrikkärr och tillhörande kalkpåverkade barrsumpskogar.

Kalkhaltig morän ger artrikedom

Den senaste inlandsisen förde med sig stora mängder kalkhaltig morän från den jämtländska kambrosilurberggrunden. Det är detta kalkhaltiga jordlager som idag ger området kring Borgsjö och Halmmyran sina speciella geokemiska egenskaper och värdefulla flora.

Både öppen myr och sumpskog

I de centrala delarna av området är våtmarken öppen, även om delar långsamt håller på att växa igen med små tallar och björkplantor. På den öppna myren finns en mosaik av kärrytor och tuvor med risvegetation. Mot kanterna övergår våtmarken i barrsumpskog. I det nordöstra hörnet av reservatet finns en stor källa och härifrån löper ett stråk med källpåverkad vegetation ut mot myren.

Rikkärrsmossor och orkidéer

I bottenskiktet på den öppna myren växer ett flertal mossor som indikerar rikkärr och en kalkrik miljö. De har spännande namn som bland annat späd skorpionmossa, korvskorpionmossa, maskgulmossa, trekantig svanmossa, myruddmossa och käppkrokmossa. Några arter som indikerar källpåverkan är klotuffmossa, källmossa och nordlig tuffmossa.

Både på den öppna myren och i sumpskogen påträffas rikkärrsarter som gräsull, smalfräken, trådfräken, snip, hårstarr och huvudstarr. Inom området finns dessutom en rik flora med orkidéer som tvåblad, brudsporre och sumpnycklar (alla fridlysta). Det finns även ett äldre fynd av den sällsynta otandade grynsnäckan i de norra delarna av reservatet.

Fäbodlämningar och pilgrimsled

Väster om Halmmyran finns fäbodlämningar från Ensillrebodarna. Här finns bland annat 13 husgrunder, röjningsrösen och rester av gärdesgård. På fäboden höll man förr boskapen under sommaren så att de fick beta i omgivande skogsmark. Närheten till fäboden, namnet Halmmyran och gamla kartuppgifter (laga skifte från 1881) visar att våtmarken tidigare nyttjats för myrslåtter.

Strax norr om reservatet, vid källan, passerar S:t Olavsleden, världens nordligaste pilgrimsled. Från leden går en stig in i reservatet och ner till källan. Där finns ett trädäck med grillplats och ett stort vindskydd som går att övernatta i.

Närliggande reservat

Ett stycke västerut ligger naturreservatet Ensillre kalkbarrskog.

Anreise mit öffentlichen Verkehrsmitteln

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Naturschutzgebiet Naturschutzgebiet

Kontakt

Adresse

Naturum Ånge & Turistbyrå Borgsjöbyn 137 0690-250 450

E-Mail-Adresse

Naturum Ånge & Turistbyrå

naturum@ange.se

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App