Ängar och slåtter - historia och ekologi
- Länsstyrelsen Västmanlands län
- Västerås
Nächster Termin
Fotos
Tommy Lennartsson är forskare på SLU, Centrum för biologisk mångfald, och arbetar med samband mellan markanvändning och biologisk mångfald i ett historiskt perspektiv. Vi bjuder in honom som föreläsare!
Vid 1860-talets fanns det 2 miljoner hektar ängsmark i Sverige. Idag finns det bara ca 9 000 hektar ängar kvar idag. Trots sin ringa omfattning är kvarvarande ängsmarker mycket viktiga för Sveriges vilda växter och djur. Ängarna, tillsammans med naturbeteshagar, är de arttätaste naturtyperna vi har. En kvadratmeter ängsmark kan hysa upp till 55 kärlväxtarter. Varje kvarvarande äng är därför en omistlig klenod som måste bevaras för framtiden. Lika viktiga som de biologiska mångfaldsvärdena är ängens kulturhistoriska värden. Till detta kommer dessutom estetiska värden och ängens positiva inverkan på landskapsbilden. Ängarnas artrikedom är resultatet av människans hävd av naturen.
Hur ska vi sköta och återskapa ängar för att säkra framtiden för den biologiska mångfalden? Kom och lyssna på en intressant föreläsning!
Tid: 18.00 – 20.00
Plats: Box 1, Culturen, Sintervägen 6 i Kopparlunden
Kontakt: Bertil Svensson 073 641 27 44
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Västerås, Studiefrämjandet Västmanland.
Kontakt
Adresse
Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.
E-Mail-Adresse
Ulrika Mogren
Logotyp der Organisation