Upptäck Torsbys rika utbud av gravelleder

Images

  • Tre personer som cyklar på en grusväg i skogen
    Photo: Tommy Pedersen
  • Tre personer som cyklar på en grusväg i skogen
    Photo: Tommy Pedersen
  • Photo: Tommy Pedersen
  • Tre personer som cyklar på en grusväg i skogen
    Photo: Tommy Pedersen
  • Familj som cyklar på en grusväg
    Photo: Tommy Pedersen
  • Tre personer som cyklar på en grusväg i skogen
    Photo: Tommy Pedersen

Torsby är en het destination för dig som föredrar gravel – och tack vare det rika utbudet av grusvägar kan du stanna flera dagar utan att någonsin bli uttråkad. Se fram emot många mil av härlig terräng och stora möjligheter till ett rejält träningspass.

Rakt eller kurvigt, jobbig terräng eller fincykling på plant underlag. Cykellederna kring norra Värmlands vackra ort Torsby liknar ett deltaland av olika avgreningar med skiftande svårighetsgrader. Den som är ute efter en maffig och utmanande träningsupplevelse kan få sitt – med råge. Gravelbiking är på uppgång i Sverige och så också i Torsby, som har börjat bli ett mecka för ägare av denna cykeltyp. Givetvis finns här möjligheter ill ett lite lugnare pass, om så önskas.

Utgår du från själva tätorten hittar du Mastkärrsrundan, Flygplatsen runt och Vassjörundan. Mastkärrsrundan och Vassjörundan uppmäter 13 kilometer vardera i varierad terräng och är båda att anse som ganska lätta. Flygplatsen runt är bara sex kilometer lång och lättcyklad.

Västerut hittar du fyra intressanta leder: Galgbacksrundan, Gamla Norgevägen, Granbergsrundan och Bosebergsrundan. Dessa utgör tillsammans en cirka fem mil lång och ganska avancerad tur, vilken lämpar sig bäst för den vana cyklisten.

Torsby har flera cykeluthyrningar med ett brett utbud för både stora och små. Både i Vägsjöfors, vid Hovfjället eller på Camping 45 i Överbyn finns cykeluthyrningar. Sistnämnda har dock endast bara ”vanliga” cyklar för uthyrning. I Överbyn finns ett område med 16 mil markerade mountainbikeleder till förfogande.

På Hovfjället norr om Torsby, erbjuds en kombinerad cykel- och vandringsled. Här är själva cykelleden kategoriserad i tre olika svårighetsgrader. Men pass på – vandrare har här förtur, så var lite försiktig.

Sammanfattningsvis har trakterna runt Torsby många cykelleder att erbjuda. Men var ska du bo? Vid skidtunneln hittar du Torsby sporthotell och inte långt därifrån Valbergsängen, som är en nybyggd sport- och rekreationsanläggning i tätorten. Sahlströmsgården, nstrax norr om Torsby, har såväl ett hotell som en populär restaurang. Eller så beger du dig till The Lodge, som är ett bed and breakfast i Vägsjöfors. På Hovfjället hittar du stugor att boka. Är camping att föredra, finns bland annat Alevi camping i Stöllet, Bråtens camping i Sysslebäck.

Sammanfattningsvis kan du som älskar gravel se fram emot en härlig upplevelse!

Contact

Email address

Kontakta VisitVärmland

info@visitvarmland.com

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app