Cykla i varierad terräng i Karlstads skogar

Images

  • MTB-cykling i skogen, ledmarkering
    I2-skogen
    Photo: Roger Borgelid
  • MTB-cykling i skogen
    Sörmon
    Photo: Andreas Norum
  • MTB-cykling i skogen
    Sörmon
    Photo: Andreas Norum
  • MTB-cykling i skogen
    I2-skogen
    Photo: Roger Borgelid
  • MTB-cykling i skogen
    I2-skogen
    Photo: Roger Borgelid
  • MTB-cykling i skogen
    I2-skogen
    Photo: Roger Borgelid
  • MTB-cykling i skogen
    I2-skogen
    Photo: Roger Borgelid

Naturnära Karlstad har flera populära cykelleder inte långt från själva stadskärnan. I2-skogen, Skutberget och Sörmon innebär tre omfattande friluftsområden, varav det sistnämnda är ett naturreservat – som för tankarna till ett ökenland. Alla dessa leder är perfekta att upptäcka till fots och flygandes fram på din mountainbike.

Karlstadsbornas populära friluftsområde Skutberget bjuder på både vattennära avkoppling och möjligheter till motion i många olika former. Hit kan du på två hjul med enkelhet ta dig från stadskärnan, via handelsmeckat Bergvik, på mindre än en halvtimme.

Med sitt läge vid Vänern är cykelleden till Skutberget en fin upplevelse men inget för den som bara föredrar raksträckor. Skutberget runt uppmäter en sträcka på åtta kilometer — och här är det gott om backar.

Känner du att ett varv runt berget räcker för dagen, kan Vänern fresta med ett dopp. Om benen fortsatt jagar mjölksyra ligger Sörmon precis i anslutning till Skutberget men på andra sidan E18. Här är upplevelsen lite annorlunda. Från att du har susat runt i mångfaldiga skogar med vattnet alldeles runt knuten – hamnar du här i något som kan beskrivas som en sandig öken kantad av tallar. Cyklingen i detta naturreservat är på grund av det dess underlag mer utmanande än vad det är på Skutberget. Sörmon runt sammanfattar elva utmanande kilometrar.

Dessa två cykelleder tål, tack vare sin variation, att upprepas – det vill säga att de givetvis går att cykla igen dagen efter. Vill du se lite mer av vad Karlstad har att erbjuda i cykelväg, rekommenderas även en tur till I2-skogen. Om du bor i stadskärnan, exempelvis på något av Clarion Collection-hotellen, First Hotel River C eller Scandic Winn, är det lätt att göra en avstickare till Brigadmuseum för en fika eller historielektion, på vägen till I2. Brigadmuseum hittar du på Sandbäcksgatan och är, som namnet avslöjar, ett militärmuseum.

Den tredje cykelleden ligger sedan i en av Karlstadsbornas favoritområden när det kommer till rekreation under årets alla månader. Här i I2-skogen samlas såväl löpare som fotgängare, jägare och korvgrillningsfantaster. Och givetvis också – cyklister. Detta gamla militära övningsområde bjuder sammantaget på flera mil av stigar, grusvägar och motionsspår. Sträckan och stigarna för mountainbike är tolv kilometer lång och omges av djupa skogar blandade med öppna vidder.

Sammanfattningsvis går det, på kort tid och utan att behöva transportera sig några längre avstånd – att få en varierad cykelupplevelse i vår vattennära och värmländska residensstad.

Kvällstid har Karlstad ett rikt restaurangutbud där den hungrige cyklisten hittar allt från italienskt, vegetariskt och husmanskost till asiatiskt och grillat. Några guldkorn värda att nämna är Oliveriet och Zest.

Contact

Email address

Kontakta VisitVärmland

info@visitvarmland.com

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app