Vallvik-Storjungfrun-Trollharen, Jungfrukusten
Paddling
- County: Gävleborgs län
- 6690.55 km away from you
Trail details
- Length 41.6 km
- Difficulty Black - experienced
Actions
Description
Den heliga ön med sin fina sandstrand
Nu är det dags att lämna det kustnära och paddla ut på öppet hav. Vi ska till Storjungfrun. I slutet av 1600-talet skrev Olof Rudbeck sin fantastiska saga (som han själv menade var sann), om Sverige som platsen för de sjunkna Atlantis och att vårt land (Manhem) var urhemmet till all kultur i hela världen. Han menade till exempel att Odysseus gjorde sina irrfärder i Östersjön. På den tillhörande kartan gav han vår Storjungfru namnet Helicon Sive, den heliga ön, eller Helgön. Så, Storjungfrun har en lång historia. Vill vi inte hänge oss åt dessa fantasier kan vi kalla ön för Madam Petterson, efter skutseglaren Petterson, som en kulen höstnatt rände upp på land med sitt fartyg. Eller varför inte kort och gott kalla ön för Storjungfrun. Den heter ju så! Och nu ska vi dit!
Från Vallvik
Är vädret bra och sjön gynnsam utgår du från Vallvik, söder om Söderhamn. Här finns en campingplats, en fin badvik eller en liten båthamn där du kan lägga i kajaken. Sträckan från Vallvik till Storjungfrun är sju kilometer, så du gör dig redo för en havspaddling på cirka två timmar. Behövs det sägas att du har en hel del erfarenheter?
Om du känner att det verkar vara för tufft, är det aldrig fel att vända om, och då kan du paddla följande tur, kajaken är ju redan i vattnet:
Från badviken, inte den vid campingplatsen alltså, utan den på södra sidan om Vallvik, paddlar du relativt skyddad ned till ön Kalvskär. Där kan du färdas i sundet mellan ön och fastlandet, och på öns östra sida finns också små sund som är trevliga att glida igenom. Det här blir en tur på fem-sex kilometer fram och tillbaka. Tältar gör du med fördel på campingplatsen. Och du passar säkert också på att strosa runt i det gamla brukssamhället som arkitekten Torben Grut satt sin prägel på. Det är samma Grut som ritade Stockholms stadion.
Från Trollharen
Trollharen och dess skärgård, beskriven i turen "Trollharen och Axmar, Jungfrukusten", är troligen den lämpligaste färdvägen ut till Storjungfrun. Efter att ha passerat ögrupperna Kalvhararna och Tupparna har du nu ”bara” tre kilometer i öppet hav. Men även här bör du vara en erfaren paddlare. Öppet hav är öppet hav! Och, oavsett var du satt i din kajak, är du nu framme vid Storjungfrun. Nu väntar belöningar! Ön är sevärd både från land och från vatten. Kanske börjar du paddla på öns västra sida och slår upp ditt tält på den fina sandstranden mellan Norra och Södra Toppatallsudden. Här finns det gott om tältplatser, en flytbrygga, eldstäder och dass. Du har nu ett bra utgångsläge för fortsatt utforskande.
På öns sydspets finner du Skjutharet med alla sina småöar där det råder ett intensivt fågelliv; ejder, svärta, tobisgrissla, skrak, grågås, och vitfågel förstås. På öns norra spets hittar du berghällar och runt Lillskvalpet är det roligt att paddla. Även här finns det ett rikt fågelliv.
På öns östra sida finns den stora hamnen, Fyrhamnen och på land finns en kulturhistoriskt spännande bebyggelse med fyrtorn, kapell och gammalt fiskeläge. Storjungfrun var en gång i tiden en mycket viktig plats för det norrländska fisket; främst strömmingsfiske. Här finns fyra uthyrningsstugor. Runt stugorna finns alla de faciliteter en paddlarekan behöva, inklusive bastu! Mer information om stugorna hittar du på www.visitsoderhamn.se.
På själva ön finns kilometervis med fina stigar som du kan vandra eller springa på. Du vandrar på klapperstensfält, moränryggar och längs vackra strandvallar. Det finns även ett antal småtjärnar. Men, det finns även mer svårforcerad blockterräng, så det kan vara en fördel att hålla sig på stigarna. Ja, Storjungfruturen ger dig många belöningar och du ska säkert avsätta minst två dagar, troligen fler, för denna tur, som naturligtvis kan länkas samman med turberättelserna kring Kusön och Gåsholma, turen "Trollharen och Axmar, Jungfrukusten. Men som sagt, var klok, ge dig inte ut till ”Den Heliga ön” om det blåser för mycket.
Turöversikt
Typ av paddling: Havskajakpaddling
Paddlingserfarenhet: Erfaren
Turens längd: Ca 6–50 km (beroende på dagstur eller övernattningstur)
Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer, natur
Activities And Facilities
- Paddling
Contact
Email address
Visit Söderhamn
Organization logotype
Questions & Answers
Ask a question to other Naturkartan users.