Skåda fågel!

Images

  • Fågelskådare kikar mot horisonten på en ljunghed en dimmig soluppgång.

Var ska jag skåda? Måste kikaren kosta tjugo tusen kronor? Hur skiljer jag på alla fåglar? Att komma i gång med fågelskådning kan verka svårt, men med intresse och tålamod kommer du långt. Vi pratade med Erik Hirschfeld som har skrivit boken Bli en fullfjädrad fågelskådare. Han ger oss sina bästa tips på hur du börjar med fågelskådning.

Erik Hirschfeld är fågelskådare, författare, fotograf och föreläsare. Foto: Anders Roos

Så, hur kommer jag i gång med fågelskådning?

Som oftast när det handlar om att lära sig nya saker så är tålamod din bästa vän även när du ska börja med fågelskådning. Börja enkelt, se vad som finns nära ditt hem och var ute så ofta du vill och kan.

– Leta upp ett grönområde i närheten. Det kan vara en park, en damm eller en buskridå längs en väg. Fåglar finns överallt och det fina med fågelskådning är att du just inte behöver åka till någon speciell plats. Skåda där du står. Ta den där längre utflykten till ett bra ställe (fågellokal kallar vi dem) som en extra krydda när du vill ha miljöombyte eller träffa andra skådare, säger Erik Hirschfeld.

Skäggmes, en art som du kanske åker lite längre för att se. Foto: Mikael Arinder

Vad behöver jag för utrustning?

Även om kikare kan kosta nästan hur mycket som helst så handlar fågelskådning inte om prylar. Kikare och fågelbok lär du vilja ha förr eller senare om du ska hålla på med fågelskådning, men försök att börja på en rimlig nivå. Ett av de viktigaste verktygen har du dock med dig vart du än går – nämligen dina öron, menar Erik Hirschfeld

– Det är rätt bra med en kikare, men det behöver inte vara någon avancerad eller dyr modell. Sedan är det bra om du också spetsar öronen, för många fåglar kommer du upptäcka på lätet.

Vilka fåglar ska jag börja med?

Erik Hirschfeld manar igen nya skådare att börja med fåglar i din närhet och hitta ditt eget sätt att beskriva dem:

– Börja med de vanliga småfåglarna omkring dig och beskriv vad du ser på dem för dig själv. Då kommer du komma på att för att beskriva dem behöver du veta vad de olika fjädrarna heter. Det kan du slå upp på nätet eller i din fågelbok och då lär du dig massor samtidigt. Fåglar man kommer nära, som måsar och änder kan också vara lämpliga att börja med. Sedan kommer du gradvis att kunna skåda fåglar längre bort och ”svåra” grupper som rovfåglar och vadare.

Änder är ofta lätta att komma nära och en bra grupp att börja med. På bilden syns ett bläsandpar. Foto: Erik Hirschfeld/Fågelkunskap.

Kan jag gå med i en förening trots att jag är nybörjare?

– Absolut! Det var länge sedan ornitologiska föreningar bara bestod av experter som försökte bräcka varandra i expertiskunskaper. Du hittar också väldigt mycket information på hemsidor och i sociala medier, men det kan aldrig ersätta att få följa med en förening med likasinnade ut och få upptäcka fåglar – att få följa med någon som kan lite mer om fåglar än en själv är väldigt berikande.

Tips: Se kartan intill för att få tips om bra fågellokaler i Lunds kommun!

Mer info om fågellokaler hittar du på Skånes ornitologiska förenings hemsida. Där kan du söka fram lokaler i skånska kommuner. > SKoF.se.

Text: Johan Larsson

Contact

Address

Visiting address: Brotorget 1, 221 00 Lund. Phone number: 046-359 50 00.

Civic Center in Lund

Email address

Medborgarcenter Lunds kommun

+46 46 359 50 00

lunds.kommun@lund.se

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app