Nature reserve

Lindhult, Naturreservat

Nature reserve

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Naturreservatet Lindhult är en rofylld liten oas mitt ute i skogen. En bortglömd slåtteräng som lämnats att växa igen. Här får den svartvita flugsnapparen och grönsångaren vara ifred, tillsammans med flera andra fågelarter som bildar en ljuvlig sångkör om våren.
Bortsett från viss naturlig igenväxning har tiden stått stilla i Lindhult sedan reservatet bildades 1951, som ett av de första i länet. Steg för steg tar naturen tillbaka det människan en gång brukat. I Lindhult får man vara för sig själv. En fin stig går genom det fridfulla området. I övrigt finns inga bekvämlighetsanordningar.

Gammalt odlingslandskap

Redan 1951 skyddades ett litet lövskogsområde här i Lindhult. Längre tillbaka i tiden var området betydligt öppnare och användes för såväl slåtter och bete innan det lämnades att sakta växa igen.
Även löv var förr en viktig resurs som vinterfoder till tamboskapen. Flera gamla lindar bär spår efter lövtäkt, så kallad hamling. Lind är områdets vanligaste trädslag och har nog varit så även förr, med tanke på namnet Lindhult. Här finns även gott om ek och lönn och i buskskiktet dominerar hassel med inslag av try och nypon. Den glesa skogen i norr övergår söderut i en mer sluten lundskog. I den fuktiga marken intill Tripphultsmossen växer främst björk och al. Grönssångare, svartvit flugsnappare och större hackspett är några av fåglarna som trivs i reservatet.

Rik vårblomning

Gamla skogar med lind, ek och andra så kallade ädla lövträd är idag en sällsynt naturtyp i Örebro län, ja faktiskt i hela Europa. Lindhult ger en liten glimt av forna tiders vidsträckta ädellövskogar och erbjuder en fristad för några av ädellövsskogens hotade arter. Både ek och lind behöver gott om plats för att bli riktigt gamla. Därför röjer vi ibland bort gran och en del yngre lövträd i området. Växtligheten är rik i reservatet. På marken hittas olika gräs som hässlebrodd och lundgröe. Om våren blommar många örter som blåsippa, vårärt och tandrot. I reservatets östra del finns också ett litet bestånd av den oansenliga orkidén nästrot. Även bland svamparna finns en hel del att utforska här i Lindhult. På marken hittas sällsyntheter som mandelriska och kruskantarell, medan brunskinn och oxtungsvamp växer på döda grenar och stammar.

Get here by public transport

Activities And Facilities

  • Nature reserve Nature reserve

Facts

Kommun: Hallsberg

Bildat år: 1951, utvidgat 1980

Areal: 2 hektar

Markägare: Grimstens häradsallmänning

Förvaltare: Länsstyrelsen

Reservatsbildare: Länsstyrelsen

Natura 2000: området ingår i EU:s nätverk av skyddad natur, SE0240126 Lindhult

Directions

I centrala Östansjö, ta in på Bredslättsgatan. Sväng höger efter 500 meter och höger igen efter ytterligare 500 meter. Ta vänster efter 800 meter.

Regulations

I reservatet är det förbjudet att:

  • göra upp eld
  • köra motorfordon
  • rida
  • tälta
  • plocka blommor, gräva upp eller på annat sätt skada örter, gräs, mossor eller lavar
  • bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar, ta frö och att skada vegetationen i övrigt
  • anordna orienteringskontroller eller snitslade spår
  • sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift eller liknande

Contact

Email address

orebro@lansstyrelsen.se

Please be aware that some of these texts have been automatically translated.

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app