Oxhagen
Nature reserve
- County: Uppsala län
- 6777.94 km away from you
Actions
Description
Oxhagen prunkar av sippor och gullvivor under våren. Hagarna i naturreservatet är lätta att nå, de ligger alldeles vid väg 290 norr om Skyttorp. Här möts du förutom av blomsterrika hagar av lummig skog och Vattholmaåsen som höjer sig över i landskapet. På toppen av åsen finns en utsiktsplats med bänkar. Under den gröna årstiden finns det vanligtvis kor i hagen.
I Oxhagen finns två stigslingor. Den ena, som kallas för slingan på vägvisningsskyltarna, är 0,6 km lång och tar dig genom den sydöstra delen av hagen. Här vandrar du genom lövskog med hassel och gamla grova ekar.
Den andra stigen leder dig ner till det smala gattet, Träsundet, där Fyrisån passerar och sedan tillbaka. Träsundet är en gammal kanal mellan Knivstasjön och Storsjön. Den grävdes i slutet av 1800-talet för att sänka vattennivån i sjöarna uppströms. Stigen är 1,8 km lång fram och tillbaka och går genom beteshagar och skog. Bitvis är det något svårgånget med stenar och rötter.
Oxhagen är ett mysigt picknickställe. Inte långt från parkeringen öppnar sig hagen med stora ytor att breda ut picknickfilten på. Här finns också rastbord.
Utsiktsplatsen på Vattholmaåsen är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.
Service: Liten parkering alldeles intill väg 290, picknickbord i hagen.
Förvaltare: Upplandsstiftelsen
Activities And Facilities
- Nature reserve
Accessibility
- Near parking
- Near Public Transport
Tested with a wheelchair
Communications
En busshållplats finns ca 700 m söder om reservatet, längs väg 290, och heter Knivsta. Tidtabeller och bussnummer hittar du på www.ul.se.
Directions
Oxhagen ligger 3 km nordöst om Skyttorp.
Med bil: Kör väg 290 mot Österbybruk. Tre kilometer norr om Skyttorp ligger reservatet på vänster sida. Håll utkik efter reservatsskylten.
Contact
Email address
Upplandsstiftelsen
Organization logotype
Questions & Answers
Ask a question to other Naturkartan users.