Nature reserve

Åskakskölen, Naturreservat

Nature reserve

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Åskakskölen är ett variationsrikt våtmarkskomplex som främst består av stora vidder av olika typer av myr samt av skogbeväxta myrholmar och randskogar.
Åskakskölen ligger på en flack högplatå med dödisterräng och området domineras av ett stort myrkomplex. Våtmarkerna ingår i Myrskyddsplan för Sverige och stora delar har skyddsklass 1. Våtmarkerna består bl.a. av sluttande mossar, svagt välvda tallmossar, sluttande kärr samt stora topogena kärr och strängflarkmyrar.

Många av skogsbestånden inom reservatet är naturskogar med höga naturvärden, bland annat myrholmar med äldre tallskog med död ved, både i form av torrträd och grova torrakor, lågor samt brandstubbar då området historiskt brunnit vid ett flertal tillfällen. Men det finns även fuktiga och grandominerade skogar, med senvuxna träd, hög andel död ved och lång skoglig kontinuitet vilket ger förutsättningar för ett stabilt och fuktigt mikroklimat, något som många rödlistade kryptogamer behöver för att överleva.

Djur och växter

Myren hyser flera krävande fågelarter som pekats ut i EUs fågeldirektiv (SPA), tjäder, trana, ljungpipare, grönbena, slaguggla, pärluggla, tretåig hackspett och orre.

Raggbock, som lever uteslutande i tallågor och föredrar grova solbelysta tallågor av träd med mycket kärnved, något som skapas vid brand, har påträffats i området.

Inne i bestånden, där sol och vind inte kommer åt att torka ut dem, finns en del svårupptäckta och fuktighetskrävande arter som till exempel brunpudrad nållav, violettgrå tagellav, skrovellav, gammelgranskål och vedtrappmossa. De tillhör alla den skara av arter vars långsiktiga förekomst i Sverige är osäker på grund av skogsbruket. Ute på myren kan man hitta den rödlistade arten varglav. Varglav är en intensivt gulgrön busklav och som kan bli upp till 15 centimeter lång och påträffas på gammal torr tallved i myrkanterna. Totalt har 46 signalarter hittats i området inom organismgrupperna svampar, lavar, insekter, mossor och kärlväxter.

Get here by public transport

Activities And Facilities

  • Nature reserve Nature reserve

Facts

Bildat: 2019

Storlek: 1802 hektar

Markägare: Staten och privata

Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län

Directions

Åskakskölen ligger i Värmlands län, Torsby kommun, knappt 50 kilometer nordost om Torsby. Från korsningen E45/riksväg 62 i Värnas kör 12 kilometer mot Malung. Vid en enkel rastplats (grusplan med vindskydd) ta av åt vänster/norrut på en liten grusväg med skylten Munkebolssätern. Följ vägen drygt två kilometer och håll vänster vid trevägskorsningen. Fortsätt cirka 8,5 kilometer och parkera där stigen mot Kölsätern börjar.

Regulations

Utöver vad som annars gäller i författningar är det i reservatet förbjudet att:

  • fälla eller på annat sätt skada levande och döda träd eller buskar, stående eller omkullfallna,
  • samla in ryggradslösa djur, mossor, lavar och vedsvampar,
  • framföra motordrivet fordon,
  • gräva eller dra upp kärlväxter,
  • skada, omlagra eller bortföra berg, jord eller sten,
  • sätta upp skylt, plakat, affisch eller liknande anordning,
  • tippa eller anordna upplag.

Utan länsstyrelsen tillstånd är det också förbjudet att:

  • genomföra organiserad tävlings-, undervisnings- eller friluftsverksamhet.

Föreskriften om förbud mot att framföra motordrivet fordon gäller inte på befintlig bilväg eller körning med snöskoter på led som är märkt med röda ledkryss och som är utsatt på karta i bilaga 3.

Contact

Email address

Maila Länsstyrelsen Värmland

naturvard.varmland@lansstyrelsen.se

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app