Virkesprodukter, Skinnskatteberg - Färnaleden
Point of interest
- County: Västmanlands län
- 6701.59 km away from you
Actions
Description
Produkter tillverkade av trä
Skogens trä är sedan urminnes tider en förnyelsebar resurs som kan nyttjas inom många olika områden. De vanligaste virkesprodukterna man kanske först kommer att tänka på är brädor och plank, ved, möbler och pappersmassa. Men faktum är att trä återfinns i fler sammanhang än man kanske tror. Av den skog som avverkas i svenska produktionsskogar i dag går ungefär 1/10 till saker som brännved och stolpar. Av resterande mängd blir ungefär hälften sågtimmer och den andra hälften går till massaindustrin. Träfibrer finns i en mängd olika produkter som man vanligtvis kanske inte förknippar med trä, som till exempel textil, bränsle, medicin och hygienprodukter. Ett ansvarsfullt användande av skogsprodukter och material av trä kan även hjälpa oss på vägen emot ett fossilfritt samhälle och bidraga till viktig kolbindning i vårt arbete att tackla klimatförändringens utmaningar.
Exempel på produkter
Byggmaterial - Trä är miljövänligare jämfört med stål och betong. Lister, brädor, plankor och stolpar av solitt trä har länge varit självklara komponenter inom husbyggande. I dag används även mycket laminerat byggmaterial till huskonstruktioner. Genom att limma samman flera lager av tall eller gran skapas i dag lätta, moderna, vackra och hållfasta konstruktioner inom svensk arkitektur.
Möbler – Våra trämöbler tillverkas av många olika sorters träslag. Men ek tillhör ett av de mest populära träslagen då det kommer till svensk möbeltillverkning. Virket som används har olika klasser beroende på dess kvalitet, då det kommer till densitet, eventuell risk för sprickor och ådringens utseende. Vid möbeltillverkning läggs även mycket tid på ytbehandlingar som såpa, olja, vax, bets och lack. Detta då träets färg, ådring, hållbarhet och struktur spelar en viktig roll hos en trämöbel.
Tändstickor – Svenska tändstickor tillverkas av asp, ett rakfibrigt träslag som brinner långsamt och jämnt. Av en svensk asp kan cirka 1 miljon stickor utvinnas. Stickorna behandlas med paraffin och tändämnen innan de förpackas i pappaskar. I Sverige tillverkas det minst 250 miljoner tändstickor varje dag.
Blöjor – Trämassa kan göras fluffig och kraftigt absorberande vilket kommer väl till pass i olika sorters blöjor med extra hög uppsugningsförmåga. I Sverige används till exempel över 400 miljoner barnblöjor per år.
Bränslepellets - Pellets tillverkas av restprodukter från snickeri- och skogsindustrin.
Såg- och kutterspån pressats samman för att används till att elda och värma våra hus. Under högt tryck komprimeras spånet till små stavar av träfibrer med mycket högt energiinnehåll. Mer än 1,8 miljoner ton pellets tillverkas i Sverige varje år.
Glasspinnar – Våra pinnglassar har vanligtvis en pinne tillverkad av bok. Bokveden är hård, hållfast och rakfibrig vilket gör att glasspinnen inte bryts till stickor så lätt. Ytterligare en fördel med bokglasspinnar är att bokträ inte påverkar glassens smak.
Pappersmassa – Används för att tillverka toalett- och hushållspapper, tidningspapper, tapeter, kaffefilter, kartong, inslagspapper och så kallade smarta förpackningar. Pappersmassa kan grovt delas in i mekaniska och kemiska massor, beroende av om träfibrerna i tillverkningsprocessen separeras på mekanisk väg eller genom kokning i upplösande kemikalier. Båda typer av massor tillverkas av färska vedfiber och returfiber från pappersåtervinningen.
Talldiesel - Ett samlingsnamn för alla talloljekomponenter som kan användas i dieselsammanhang, till exempel som drivmedel för bilar. Genom att processa restprodukter från skogen utvinns svartlut och råtallolja vilket kan användas som ett förnybart bränsle. Den talldiesel som i dag kan tankas på bensinmackarna kan vara upp till hälften utblandad med traditionell fossilbaserad diesel.
Tuggummi – Det är inte ovanligt att tuggummi innehåller sötningsmedlet xylitol, även kallat björksocker. Sötningsmedlet tillverkas främst av björk men kan även framställas av bok och lönn. Vanillinsocker är ett annat sötningsmedel som kan kännas igen i olika vaniljprodukter. Vanillinsocker kan bland annat tillverkas av rutten granmassaved.
Textilier – Tyger kan baseras på trä. Till exempel kläder av viskos, lyocell, tencell och rayon är alla tillverkade av trä. Utvecklingen går ständigt framåt då klädindustrin och skogsindustrin nu bland annat forskar på användandet av cellulosafibrer inom textilindustrin. Cellulosa utvinns av träfibrer. En annan intressant tygbit är den svenska uppfinningen wettextrasan, som ofta syns på diskbänken. Den består av cellulosa som förstärkts med bomullsfibrer och är helt biologiskt nedbrytbar.
Kompositmaterial - Cellulosa blandat med andra material, som till exempel plast, kallas kompositmaterial. Kompositer har ett brett användningsområde, allt från material som används inom transportsektorn till förpackningsdetaljer som till exempel korkar på läskflaskor.
Biobränsle – Ungefär en tredjedel av den totala energianvändningen i Sverige kommer från biobränsle. Genom att även ta vara på slutavverkningsrester som trädtoppar, grenar, ris och rötter, även kallat grot, kan dessa massor användas som en fossilfri och förnybar energi. Vid uttag av grot måste dock miljöhänsyn visas, bland annat genom att lämna kvar minst en femtedel av avverkningsresterna på platsen. Detta då död ved även är en viktig del av vår biologiska mångfald i skogen.
Sveriges gröna guld
Skogen är, förutom en biologisk oas av djur, växter och prunkande liv, även en källa till den fantastisk förnyelsebar råvara trä. Korrekt och respektfullt brukad kommer förhoppningsvis skogen att fortsätta att förse oss med Sveriges Gröna Guld. En resurs som kan hjälpa oss nå de klimatmål vi har framför oss.
Activities And Facilities
- Hiking
- Point of interest
Facts
Den här skylten är en del av Skinnskatteberg - Färnaleden.
Genom projektet Ledutveckling Skinnskatteberg-Färna, Trails of Västmanland Expansion 2022-2024, med ekonomiskt stöd från Tillväxtverket, har leden förbättrats och försetts med informationsskyltar. Varje informationsskylt har sin egen punkt på Naturkartan där mer fakta kring varje ämne samsas med länkar till ytterligare läsning.
Projektet har samordnats av Skinnskattebergs kommun i samarbete med SLU Skinnskatteberg som kunskapspartner med stöd från olika lokala intressenter och markägare. Jonas Vildmark Bushcraftcenter har genom förarbete, fysiskt arbete på leden och kunskapsinhämtning drivit arbetet.
Contact
Address
Box 101, 739 22 Skinnskatteberg
Email address
Veronica Dahlberg
Organization logotype
Questions & Answers
Ask a question to other Naturkartan users.