Trail main hiking@2x Romboleden, Munktorp - Köping - Uttersberg

Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer under medeltiden. Den startar vid Munktorps kyrka och är en av Europas längsta pilgrimsleder som sträcker sig ända från Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim. Att vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken är ditt eget val. Hela Romboleden är cirka 90 mil lång, men det går naturligtvis bra att vandra var etapp för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de gamla kända stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen. Vår etapp i Köping startar vid Munktorps kyrka, följer kringelkrokiga smala asfalterade vägar till Köping, viss trafik kan förekomma. Från Köpings kyrka så går leden norr ut mot Ströbohög där den följer den gamla nedlagda järnvägsbanan, KUJ-banan. Förbi Malma kyrka, Åsby, Tyskbron och upp till Kolsva. Efter Kolsva fortsätter leden på grusväg på västra sidan om Hedströmmen, förbi Kolsva Herrgård. En vacker smal, lite kuperad väg. I Bernshammar så korsas väg 250 och följer återigen KUJ-banan. Nu har du lämnat Köping och kommer in i bergslagsbyggden och Skinnskatteberg. Naturen och landskapet skiftar utefter leden som fortsätter in i södra Dalarna och vidare över Vemdalen in i Norge och Nidarosdomen i Trondheim är slutmålet.

Difficulty: Green - simple
To do:
  • Trail main biking@2x Biking
  • Trail main hiking@2x Hiking
Accessibility:
  • Trail main wheelchair accessible@2x Wheelchair accessible
  • Trail main stroller accessible@2x Stroller accessible
  • Trail main near parking@2x Near parking
  • Trail main near public transport@2x Near Public Transport
Length: 42.0 km
Surface:

Mestadels asfalt och grusväg.

Parking:

Parkeringsplatser finns vid kyrkorna.

Transport:

Länstrafiken buss 515 trafikerar Köping - Munktorp skola som närmaste hållplats. Länstrafiken buss 550 A trafikerar Köping - Kolsva och vidare till Skinnskatteberg, flera hållplatser utefter väg 250.

Directions:

Leden går från kyrka till kyrka, den startar vid Munktorps kyrka till Köpings kyrka vidare till Malma kyrka och Brukskyrkan i Kolsva.

Contact us

Anneli Hedwall

Enhetschef turism

Köpings turistbyrå
Epost: tourist@koping.se
Tel: 0221-256 55