Morups Tånge, Naturreservat
Luonnonsuojelualue
- Kunta: Hallands län
- 6677.44 km päässä sinusta
Toiminnot
Kuvaus
Är du intresserad av fågelskådning är Morups tånge platsen för dig. Reservatet är en av Sveriges finaste fågellokaler. Under sensommaren och hösten finns möjlighet att se de flesta av landets vadare, ofta i stora mängder. I reservatet finns också en av de få betade dynhedarna i Halland.
Getterön är nog den plats i Halland som är mest känd för sitt fågelliv, men även Morups Tånge är vida omtalat bland fågelskådare. Reservatet ligger precis söder om Glommen och domineras av en udde som sträcker sig långt ut i havet. Naturen är varierad med sanka blomsterrika gräsmarker, betade dynhedar och mängder av klappersten och block utmed stränderna. Stenarna går i alla möjliga nyanser av grått, rött och brunt och tillsammans med de påväxande stenlavarna skapar de en färgprakt av det mer dova slaget.
Ta sig fram i området
Det finns inga markerade stigar eller leder i reservatet. Men det är lätt att ta sig fram på den flacka strandheden och upptäcka området på egen hand. Det går också bra att ha med sig barnvagn ut på strandheden, om du har en modell som är anpassad för lite ojämnt underlag. På parkeringen, precis intill fyren, finns det även ett torrdass som är öppet sommartid.
Samla stämplar
I några av våra mest sevärda reservat kan du också samla på en snygg stämpel när du besöker reservatet. Du stämplar antingen direkt i din guidebok eller på eget papper/bok. I Morups Tånge finns stämpeln vid fyren.
Området betas av kor
På sommaren strövar kor fritt på strandängarna och hjälper oss att hålla landskapet öppet. De lugnt betande kvigorna sprider en rofylldhet över området. Om högsommaren blommar den vackra martornen ett par hundra meter om Morups Tånges resliga fyr. Martornen har blå blomhuvuden och står i vasstaggade, silvergrå buketter mitt i gruset strax innan det att tångbankarna tar vid. Det är en rödlistad och fridlyst art som med sina torniga blad påminner om en tistel, även om den tillhör en annan familj av växter. På sandstranden lever även den akut hotade skalbaggen havsstrandlöpare.
Sveriges vadare kommer på besök
Årstidens skiftningar ger Morups Tånge en säregen charm. Våren bjuder på spelande lärkor, vipor, storspov och häckande flyttfåglar i ett intensivt ljus. Många av Sveriges vadare kommer nu på besök. Man ser dem på strandängarna, i tånghögarna och i de grunda vikarna där det finns gott om mat i form av insekter, larver och blötdjur. I den sydligaste viken, Korshamn, finns det rikaste fågellivet. Det händer att hela stranden är fullproppad med fåglar som plockar bland den uppspolade tången.
Höst- och vinterskådning
Om hösten när de kraftiga västvindarna drar fram över kusten kan man se havsfåglar som grålira och kustlabb flyga förbi nära land. Nu djupnar landskapsfärgerna på udden och flyttfåglarna drar rastlöst söderut innan vintern smyger sig in i kusttrakterna med kalla, klara dagar. Under flyttningstider på hösten dyker de verkliga rariteterna upp. Några av alla de ovanliga fåglar som passerat är fjälluggla, silkeshäger, fjällpipare, tuvsnäppa och brednäbbad simsnäppa.
Även om fågellivet är som mest intensivt under sommarhalvåret bjuder även vintern på fina fågelupplevelser. Då kan man till exempel zooma in pilgrimsfalk, snösparv eller någon av alla övervintrande dykänder i kikaren.
Toimintaa ja tilat
- Luonnonsuojelualue
Faktat
Dominerande naturtyp: Havsstrandäng
Kommun: Falkenberg
Areal: 210 hektar varav 90 hektar land
Skyddat sedan: 1946
Ägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen
Övrigt: Området ingår i Natura 2000
Reittiohjeet
Morups Tånge ligger norr om Falkenberg, precis söder om Glommen.Cykel: Vik av från Kattegattleden 1 km norr om Olofsbo och följ skyltningen till reservatet (1,5 km)Kollektivtrafik: Hållplats "Glommen". Härifrån är det bara ett par hundra meter till reservatets norra gräns.Bil: Åk kustvägen mellan Falkenberg och Varberg och följ vägvisare mot Glommen. Följ därefter skyltar mot Morups Tånge. Två grusade parkeringsplatser finns nära fyren. GPS (WGS84): Lat N 56° 55’ 19" Lon E 12° 22’ 11" (södra parkeringen).
Asetukset
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- avsiktligt störa naturlivet,
- plocka blommor eller uppgräva växter,
- tälta eller uppställa husvagn,
- göra upp eld,
- framföra motorfordon annat än på anvisade vägar och parkeringsplatser,
- på ett störande sätt utnyttja radio, bandspelare och dylikt,
- årligen under tiden 1/4 - 15/7 färdas eller uppehålla sig inom fågelskyddsområdet,
- att utöva ridning, brädsegling, kitesurfing, drakflygning, skärmflygning, modellplansflygning, vattenskidåkning och körning av vattenskoter.
Ota yhteyttä
Osoite
Kontakta reservatsförvaltningen för frågor, synpunkter och felanmälan.
Sähköpostiosoite
Länsstyrelsen i Hallands län
Organisaation logotyyppi
Kysymykset & vastaukset (Q&A)
Esitä kysymys muille Naturkartan-käyttäjille.