Luonnonsuojelualue

Tönnersa, Naturreservat

Luonnonsuojelualue

0 5 tähteä — (katso arvostelut)

Toiminnot

Kuvaus

I Tönnersa hittar du några av Hallands mäktigaste sanddyner. Stranden lockar många badsugna besökare under sommarhalvåret. Innanför dynerna breder stora flygsandfält ut sig, som idag är klädda med planterad tallskog. För bara drygt ett sekel sedan var området så gott som trädlöst. Numera är öppna sandmarker en sällsynt naturtyp med ett hotat växt- och djurliv.
På dynerna närmast havet växer sandrör och strandråg. Innanför dessa hittar man gräs- och rishedar med en bitvis rik flora med arter som monke, flockfibbla och ängsviol. I fuktiga dynsvackor växer krypvide. Här häckar bland annat backsvala, fältpiplärka och rapphöna. Dynerna är också livsmiljö för flera ovanliga skalbaggar och steklar, till exempel den ovanliga bibaggen. På hösten kan du också med lite tur hitta den ovanliga dynstinksvampen.

Skogar med lianer

Både här i Tönnersa och i södra delarna av grannreservatet Gullbranna växer idag en frodig skog. Humle klättrar som lianer på de gamla alstammarna. I fuktiga alkärren bakom dynerna i Tönnersareservatet kan du få se landets minsta hackspett, mindre hackspett.

Tallar som skydd för vinden

Övriga delar reservatet är bevuxet med tallskog som planterades under 1800-talet för att stoppa sandflykten. Numera växer tallen tillsammans med spontant inkomna lövträd. Under tallarna breder mattor av kråkbär ut sig. Skogen som en gång planterades i ett försök att binda sanden har idag blivit ett problem då den slutit sig och bara några få procent av de förr så öppna sanddynerna återstår. Sandblottorna har istället täckts av gräs, vresrosor och lövsly. Ingreppen och störningarna har haft en negativ påverkan på naturmiljön och många arter som förr var vanliga är nu rödlistade.

Starka strömmar i havet och lurigt utlopp

Laholmsbukten är långgrund men kan drabbas av mycket starka strömmar och plötsliga havsbottenförändringar vid blåsiga dagar. Dras du med av strömmen så försök hålla kursen längs med kustlinjen för att komma ur.

Då utloppet i Lagan, runt Lagaoset som ligger mellan Tönnersa och Hökafältet, flyttar på sig under året beroende på väder och vind så är ytorna runt utloppet ibland luriga, med mjuk sand som kan upplevas som kvicksand, där man lätt kan sjunka ner. Så var extra försiktig med var du sätter ner fötterna när du är ute och går vid utloppen.

Nya skötselåtgärder

För att rädda sanddynernas unika växt- och djurliv måste vi återigen skapa spelrum för vindarnas och sandens dynamik. För att åstadkomma detta har vi genomfört omfattande skötselåtgärder. Röjning, bränning och småskalig markstörning är exempel på sådana åtgärder. Genom restaureringar ska hotade arter räddas och försvunna arter få en möjlighet att hitta tillbaka.

Tönnersas naturreservat är ett av de områden i Halland som har restaurerats inom ramen för EU-projektet Sand Life.

Boende och servering inte långt bort

Närliggande Gullbrannagården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har tält- och husvagnsplatser och har öppet året om. Här finns det även restaurang och kafé.

Tänne julkisilla liikennevälineillä

Toimintaa ja tilat

  • Luonnonsuojelualue Luonnonsuojelualue

Faktat

Dominerande naturtyp: Dynlandskap

Kommun: Halmstad och Laholm

Areal: 288 hektar

Skyddat sedan: 1980

Ägare: Naturvårdsverket

Förvaltare: Länsstyrelsen

Övrigt: Området ingår i Natura 2000

Reittiohjeet

Tönnersa ligger i Halmstads och Laholms kommun.Cykel: Kattegattleden går genom reservatet.Kollektivtrafik: Hållplats "Gullbranna" i Gullbranna samhälle. Härifrån är det promenadavstånd till naturreservatet Tönnersa.Bil: Tag av väg 117 mot "Tönnersa". Cirka 400 meter söder om bron över Genevadsån finns väg åt höger till området. Efter motorvägsbron finns en större parkeringsplats. För södra delen av reservatet tag liten väg från E6 vid Snapparps rastplats till "Lagaoset".

Asetukset

För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.

Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:

  • skada levande eller döda stående eller liggande träd och buskar, utan Länsstyrelsens tillstånd
  • plocka eller samla in gräs, örter, mossor eller lavar. Att plocka bär eller matsvamp är dock tillåtet,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd fånga eller insamla ryggradslösa djur,
  • utöver på markerad bilväg framföra motordrivet fordon och parkera annat än påanvisade platser, med undantag för servitutsinnehavare och för framförande av motordrivna rullstolar,
  • cykla annat än på bilvägar och markerad cykelled,
  • tälta eller övernatta i husvagn eller husbil,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd anordna lägerverksamhet eller tävlingar,
  • sätta upp tavla, affisch, skylt eller göra inskrift,
  • varaktigt förtöja eller lägga upp båt på land
  • medföra okopplad hund.

Ota yhteyttä

Osoite

Kontakta reservatsförvaltningen för frågor, synpunkter och felanmälan.

Sähköpostiosoite

Länsstyrelsen i Hallands län

naturreservat.halland@lansstyrelsen.se

Kysymykset & vastaukset (Q&A)

Esitä kysymys muille Naturkartan-käyttäjille.

Arvostelut

Naturkartan

Naturkartan

Avaa tämä sovelluksessa