Artikkelit

Romboleden ska rustas!

Romboleden ska rustas!

Vi har fått bifall från Tillväxtverket (TVV) på vår ansökan om att rusta Romboleden! Medel…

Vandringsförslag

Vandringsförslag

Romboleden erbjuder olika typer av vandringar. Här har vi listat några olika förslag. Dagsetapper som…

Märkning av led

Märkning av led

Föreningen Pilgrim i Sverige har gett tillstånd att komplettera märkningsstandarden för S: Olofsled genom att…

Pilgrimspass

På pilgrimsvandring till Trondheim och Nidaros är det tradition att använda ett pilgrimspass för att…

Lofsdalens sanna namn

Lofsdalens sanna namn

Artikel i DN idag 30 oktober 2019 om Helige Olov, pilgrimsvandring på Romboleden och inte…

Kontaktpersoner för Romboledens olika etapper

Kontaktpersoner för Romboledens olika etapper

Arboga, Qla Zetterberg, qla.zetterberg@svenskakyrkan.se Dala-Floda, Christina Dahlberg, christina.dahlberg@svenskakyrkan.se Funäsdalen, Janne Wagenius, janne@.wagenius.me, Hielke Chaudron, hielke@funasfjallensledbolag.se…

Packlista för dagsvandring

Packlista för dagsvandring

Väl ingångna kängor eller skor avsedda för vandring är en förutsättning för en behaglig dagsvandring.…

Tietoja Romboleden

Romboleden är Nordens äldsta pilgrimsled, Sveriges längsta pilgrimsled och en av Europas längsta pilgrimsleder. Det är en viktig förbindelse mellan två stora nordiska helgon; Olav den helige från Norge och heliga Birgitta från Sverige.

Romboleden är 900 kilometer, startar i Köping i Västmanland och avslutas i Trondheim vid Norges atlantkust. Leden är indelad i 33 etapper med en varierande längd från 5 km till 142 km. Etapperna går i regel från kyrka till kyrka. Vissa etapper är lagom dagsturer i lågland och genom civilisation medan andra kräver mer av dig som vandrare med övernattning i tält och utmanande högfjällsterräng.

Så långt det varit möjligt följer leden den ursprungliga medeltida sträckningen. Romboleden är markerad med rödgrå S:t Olavsmärken och röda markeringar på stolpar, stenar och träd. På vissa sträckor stenrösen och orange ledmarkeringar.

Varje del av Romboleden sköts ideellt och lokalt, av kommuner, församlingar och föreningar.

S:t Olav och vallfärdernas tid

Romboleden har anor från 1000-talet. Pilgrimer började vallfärda mot just Trondheim för att Norges kung Olav ligger begravd i Nidarosdomen i staden. Han var den förste kungen som enade Norge och övergav asatron för kristendomen. Han ska sedan ha flytt från Norge till Köping, där han lånade båtar och tog sig till Novgorod i Ryssland. S:t Olav helgonförklarades år 1031 och under fem hundra år var Nidarosdomen därför en viktig vallfärdsort för pilgrimer. Men under 1500-talet genomfördes reformationen i Sverige. Landet slutade vara katolskt och pilgrimsvandringarna upphörde.

Den nutida Romboleden har fått sitt namn efter dalkarlarnas gamla namn på slättbygden vid Mälaren: Rombo- eller Rumboland.

Pilgrimspass

Vill du vandra med ett pilgrimspass och samla stämplar vid etappmålen? Det medeltida pilgrimspasset gjorde pilgrimen fri att vandra i hela Europa utan att bli stoppad av regler eller gränser. Idag utgör det istället ett fint minne. Pilgrimspass finns att hämta vid de flesta etappstarter. Det kan också laddas ner på Romboledens hemsida.

Yhteystiedot

Romboleden

Eva Dellemyr

Västerås stift/Stiftskonsulent med ansvar för pilgrim

Naturkartan

Naturkartan

Avaa tämä sovelluksessa