Kaplansholmen, Naturreservat
Luonnonsuojelualue
- Kunta: Värmlands län
- 6611.94 km päässä sinusta
Toiminnot
Kuvaus
Kaplansholmen, i Karlstads östra utkanter, är ett utpräglat exempel på den naturliga utvecklingen av växtlighet och miljöer som sker i ett deltalandskap.
Klarälvens delta är landets största aktiva delta utanför fjällkedjan. Kaplansholmen är ett av få områden inom deltat som fram till nutid har haft en relativt opåverkad utveckling. Holmen uppvisar en rad av de ytformer som de deltabildande processerna skapat bl.a. älvvallar, bankar, strömfåror och strandvallar.
Reservatet bildades för att bevara en aktiv del av Klarälvens delta i Vänern med dess flora och fauna. Området ingår i EU:s nätverk av värdefull natur, Natura 2000.
Djur och växter
På den högst belägna delen av ön växer lövskog som till största delen består av björk med inslag av tall, asp och al. Vegetationen skapar förutsättningar för ett rikt fågelliv. Karaktärsarter är grönsångare, svartvit flugsnappare och rödvingetrast. Av rovfåglarna märks brun kärrhök och duvhök. Iögonfallande är också bäverns aktiviteter i området.
Toimintaa ja tilat
- Luonnonsuojelualue
Faktat
Bildat: 1992
Storlek: 169 ha varav 56 ha land
Markägare: Karlstad kommun
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Reittiohjeet
Läge: Värmlands län, Karlstad kommun, ca 4 km öster om Karlstads centrum vid mynningen av Klarälvens ostligaste ådra i Vänern.Själva Kaplansholmen nås idag bara med båt eller genom att vintertid gå över isen. Fastlandsdelarna av reservatet nås från Örsholmen eller Heden.
Asetukset
I reservatet är det förbjudet att:
- bryta grenar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar,
- gräva upp eller samla in kärlväxter, mossor, lavar eller vedsvampar,
- göra upp eld,
- medföra okopplad hund,
- framföra motordrivet fordon,
- framföra motordriven farkost i Klockarådran,
- utan länsstyrelsens tillstånd i näringssyfte organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar.
Ota yhteyttä
Sähköpostiosoite
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisaation logotyyppi
Kysymykset & vastaukset (Q&A)
Esitä kysymys muille Naturkartan-käyttäjille.