Stackharen naturreservat
Natuurgebied
- Regio: Dalarnas län
- 6686.69 km van u vandaan
Acties
Omschrijving
Svår ö att ta sig fram på - men spännande!
Om man trots allt lyckas ta sig hit är det på öns norra udde som det är lättast att ta sig i land. Där finns lite torrare mark och en dunge granar. Resten av ön är svårpromenerad då marken består av stora tuvor som gör att man nästan tar ett steg framåt och två steg bakåt.
Många ovanliga fåglar och ett gammalt torn
Hovran tillhör Dalarnas artrikaste fågelsjöar och har återkommande häckande fåglar. Till exempel kan nämnas gulärla, rosenfink, rörsångare, härmsångare, gräsand, skedand och årta. På Stackharen, eller "Stackar'n" som man säger här i trakten, finns ett gammalt fågeltorn. Från detta har man fin utsikt över ön.
De tidigare rätt öppna betesmarkerna håller nu på att växa igen, med löv men även enstaka granar. I slutet av 70-talet betades området med får.
Ombildning av reservatet
Stackharen bildades till en början som en fridlysning. Bestämmelserna från 1959 är omoderna och håller på att ses över. Då norra delen av Brunnaön, som ligger söder om Stackharen nu håller på att bli reservat, kommer även Stackharens naturreservat ses över. Gränserna kommer justeras och föreskrifterna ändras.
Activiteiten en faciliteiten
- Natuurgebied
Feiten
Bildades: 1959 Storlek: 43 ha Kommun: Hedemora Förvaltare: Länsstyrelsen Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Routebeschrijving
Stackharen är en ö som ligger mitt i "sjön" Hovran, det vill säga Dalälven, öster om Hedemora.
Regelingen
Fridlysningsföreskrifter: Det är förbjudet att beträda ön under tiden 15 april-30 juni, om man inte har tillstånd från Länsstyrelsen. Om man får tillstånd, ska endast den väg användas, som finns i rågången mellan skifteslagen. Vidare ska endast båtlänningen i samma vägs nordände användas under tid då besöksförbud råder. Förbudet gäller inte för markägare, som vill se till eller bruka sin egendom.
Contact
Adres
Telefon: 0225-340 00
E-mailadres
kommun@hedemora.se
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.