Lär dig mer om spinnfiske efter gädda
Fotos
Spinnfiske efter gädda!
Gäddan är i särklass en av de populäraste rovfiskarna vi har i Sverige, och det är lätt att förstå varför. Hugget kommer hårt och plötsligt, en kamp fylld med snabba rusningar och tunga gung som får spöt att böja djupt väntar. Men hur ska du göra för att lyckas överlista gäddan till hugg?
Att spinnfiska gädda är både kul och riktigt effektivt! För att bedriva ett riktat gäddfiske behövs ett fiskespö, förslagsvis med kastvikt på 40-130g. En kastvikt på 40-130 gram gör att du kan fiska med dom flesta beten på marknaden. Till spöt behöver du en lämplig rulle, antingen en haspelrulle eller multirulle. En multirulle i storlek 300-400 eller haspelrulle i storlek 3000-4000 med bra bromsstyrka är att föredra. Flätlina är ett måste då den håller betydligt längre och är starkare än övriga linor. Lämplig dimension på linan är runt 0,30mm, anledningen till att välja en flätlina i den dimensionen är för att man inte vill kasta bort dyra beten i onödan.
Längst ut på linan knyts förslagsvis en tafs i flourcarbon på mellan 40-70cm, dels för att skydda draget från gäddtänder, sten och grenar men även för att fästa draget i . Tafsen kan vara av antingen flourcarbon eller titan och en lagom dimension för flourcarbon är mellan 1mm -1.15mm, titan kan du ha tunnare. Vi rekommenderar stark att du åker till närmaste fiskebutik för hjälp i att välja rätt anpassad utrustning för ditt gäddfiske.
När du väl har din utrustning klar är det dags att börja fundera ut vilka beten du ska fiska med. Grundläggande kan man säga att gummibeten går att fiska djupt som grunt, fort och extremt långsamt. Du bestämmer själv hur du vill fiska ditt bete genom att välja hur du riggar betet med tyngder etc. Nackdelen med ett gummibete är att det är skörare och på sikt kommer gå sönder efter att man fångat ett antal gäddor. Hårdbeten, stora gäddwobblers och jerk/swimbaits är beten som är gjorda i plast eller trä. Dessa beten är betydligt mer hållbara och kan fiskas med år efter år. Hårdbeten är svårare att fiska riktigt djupt jämfört med gummibeten, så vid djupt pelagiskt fiske är gummibeten att föredra. Wobblers är beten du vevar hem och som med hjälp av skeden längst fram på betet kommer simma och vagga fram som en skadad fisk. Jerkbait är ett bete där du själv med hjälp av fiskespöt skapar en gång på betet. Fiskespöt används som en dirigentpinne där man med distinkta knyckar neråt med spöt för betet att simma sida till sida, uppåt och neråt. Swimbait/vevjerk är likt Jerkbait ett bete som simmar sida till sida, eller i tydlig s-liknande gång. Ett swimbait är konstruerat så att betet simmar som det ska bara av att du vevar hem det. Ofta kan ett swimbait fiskas hem som ett Jerkbait också. Vilket gör ett swimbait mer allsidigt.
Vart och hur du fiskar efter gädda är otroligt olika beroende på vilket vatten du fiskar i och vilken årstid det är. Försök att tänka som en rovfisk, vart och hur skulle jag ha störst chans att fånga byten? Några grundregler är att fiska vid eller runt ett stim med betesfisk. Gärna i anslutning till strukturer exempelvis stenar, stockar, undervattensvegetation såsom ålnate där gäddan kan stå och gömma sig. Andra platser är vid kanter till grynnor och djupbranter, dvs där djupet i sjön snabbt ändras.
Som med allt fiske gäller det att hitta rätt metod för dagen och pröva sig fram i betesboxen. Våga pröva små beten likaväl som stora. Tempot på betet är ofta avgörande. Vid kallt vatten fungerar det i regel bra att fiska så sakta man bara kan medan sommartid med högre vattentemperatur kan ett snabbt fiskat bete ”trigga” gäddan till hugg.
Mer tips på hur du spinnfiskar efter gädda finner du som länkar här på sidan.
Contact
Adres
E-mailadres
HittaFiske
Organisatie-logotype