Lär dig mer om sutare

Fotos

Sutaren, denna populära och mytomspunna karpfisk som är en favorit bland metare. Den är svår att förväxla med andra karpfiskar vi har i Sverige. Karakteristiskt för Sutaren är dess grönguldiga eller koppar liknande färg, små röda ögon, rundade fenor och kraftiga stjärtfena med nästan rak kant.

Sutaren trivs bäst i näringsrika sjöar och åar, men vi hittar den även inne bland skärgårdsvikar längs kusten. Födan består främst i ryggradslösa djur och blötdjur såsom maskar, larver, snäckor och musslor nere vid botten och inne bland vegetation. Sutaren leker strandnära i vegetation under sommaren när vattentemperaturen nått runt 19 grader. Honan leker varannan vecka upp till 9 gånger under ett år.

Sutaren är som sagt en väldigt populär sportfisk. Ett litet muskelpaket som är otroligt stark vilket gör den till en rolig fajter, mycket tack vare sin kraftiga stjärtfena. Som mest aktiv är Sutaren under sommarhalvåret och det är nu du bör fokusera ditt fiske efter den. Under vinterhalvåret går Sutaren mer eller mindre ner i dvala bottendyn och är nästintill omöjlig att fånga.

Då sutaren främst äter blötdjur och detta nere längs med botten är olika sorters mete den metod du behöver bemästra för att fånga den. Sutaren är även grynings och skymningsaktiv vilket gör att störst chans till fångst är att fiska just tidig gryning och vid skymning. För att öka dina chanser är även ett väldigt bra tips att mäska på den platsen där du tänkt att fiska. Mäsk kan göras själv eller köpas i de flesta fiskebutiker, har du möjlighet att blanda i blodmjlöl i mäsket är det ett hett tips.

Sutare kan fångas på toppknutet mete, bottenmete och kastmete. Två effektiva metoder att använda dig utav vid mete efter Sutare är lyftmetoden och ett bottenmete med hair rig. Som bete används förslagsvis, majs, maggot, mask eller räka.

Contact

Adres

E-mailadres

HittaFiske

Jonkoping@sportfiskarna.se

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app