Gösslunda, Naturreservat
Natuurgebied
- Regio: Kalmar län och Öland
- 6922.75 km van u vandaan
Acties
Omschrijving
I reservatet ryms alvarmark, fuktängar och ädellövskog. Såväl skogen som de öppna markerna betas av nötdjur och får. Det gynnar många av Gösslundas sällsynta växter och djur.
Brukade marker
Alvaret har påverkats av människan och hennes betesdjur sedan forntiden. Fram till järnåldern gick djuren ute året runt. Därefter började man hålla dem i stall under vinterhalvåret. Djuren fick då hö att äta, som bönderna bärgade från gårdens ängsmarker. Stora delar av reservatets marker har traditionellt nyttjats som äng. Vissa delar har också brukats som åker, vilket sker än i dag.
Blomstervandring
På vandring genom reservatet kan du få se många olika växter. Ädellövskogens vårflora domineras av sippor i blått, gult och vitt. I gränslandet mellan skogen och de öppna markerna trivs vippärt, orkidén tvåblad och den sällsynta storviolen. På kalkfuktängar växer bland annat darrgräs, krissla och tok. Den sistnämnda är en lågvuxen buske med gula blommor. I Sverige växer tok vild endast på Öland och Gotland.
Ljusälskande flora
Reservatets mest säregna växtlighet finner du på torrängarna och alvarmarkerna. Här växer orkidéer som Adam och Eva och krutbrännare. Till de mest exklusiva arterna hör alvarmalört, grådådra, hartmansstarr, stor sandlilja, ullranunkel och åkerkulla.
Activiteiten en faciliteiten
- Natuurgebied
Feiten
Beslutsår: 1972
Areal: 12,3 hektar
Kommun: Mörbylånga
Markägare: Enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Reservatet ligger inom Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Routebeschrijving
Reservatet ligger strax intill allmän landsväg mellan Bårby och Alby. Från två parkeringar, en mindre längst vägen och en ny större längre österut, finns markerade stigar till reservatet. På den nyanlagda parkeringen finns det toalett för besökare till reservatet och ledsystemet ut på alvaret. Intill parkeringen, längs vägen, ligger Gösslunda rör, en imponerande gravhög från brons- och järnålder.Vandringsleden genom reservatet går från norr genom ädellövskog ut genom den öppna betesmarken. Om du inte vill gå samma väg tillbaka finns det en stätta längt i söder som leder ut på det omgivande alvaret. Om du går ca 300 meter västerut möter du en vandringsled som söderut leder till Tingstad flisor och norrut går tillbaka till parkeringen. Delen mellan lederna är inte markerad.
Regelingen
I naturreservatet får du inte:
- Skada eller ta bort fasta naturföremål eller ytbildningar.
- Skada eller ta bort träd, buskar, mossor och lavar som växer eller är döda.
- Jaga, döda, fånga eller skada vilda däggdjur, fåglar eller deras ungar.
- Ta bort eller skada ägg eller bon.
- Avsiktligt störa djurlivet.
- Ta med hund som inte är kopplad.
- Skada eller ta bort hägnadsanordningar (till exempel staket eller stängsel).
- Tälta eller ställa upp husvagn.
Om du har fått tillstånd av Länsstyrelsen får du:
- Göra undersökning eller forskning.
Contact
E-mailadres
Per Markus Jönsson
Organisatie-logotype
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.