Hitta svampen!

Fotos

  • plockade svampar upplagda i rad på marken i skogen
    Matsvampar i urval: gulkremla, karljohan, kantarell, kantkremla och rutsopp
  • ametistskivling (lila svamp)
    Den oätliga, men vackra svampen ametistskivling
  • plockade svampar upplagda i rad på marken i skogen
    Oätliga svampar: pluggskivling, svedkremla, ametistskivling, rodnande flugsvamp, gråfotad flugsvamp och vit flugsvamp.

Att börja plocka svamp kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men med lite handfasta tips kommer du enkelt igång. Vi var ute med Helena Lindgren, svampkonsulent på Stolta Fjellan, som ger sina bästa råd för den som vill komma igång eller lära sig mer om svampplockning.

Hur hittar jag svamp?

Svamp finns nästan överallt och i många former, men de svampar som vi kallar för matsvampar hittas oftare i vissa typer av miljöer. Generellt är gammal skog med liten påverkan från exempelvis skogsmaskiner bäst. Men även i gräsmarker förekommer svampar som vi kan lägga i stekpannan.

– Många svenska svampböcker ges ut en bra bit norr om Skåne, då skrivs det ofta att kantareller växer i barrskog. Det stämmer i större delen av Sverige, eftersom Sverige till största delen består av just barrskog. I Skåne har vi en relativt hög andel lövskog och i exempelvis gammal, gles bok- eller ekskog som har en låg påverkan från skogsbruk, hittar man ofta många svamparter – bland annat just kantareller. Ljusa skogsbryn och gläntor är ofta särskilt bra, säger Helena Lindgren.

Helena menar också att många begränsar sig i sitt svampletande genom att bara plocka svamp en kort tid under sensommaren eller hösten och dessutom bara på helger.

– I Skåne kan vi plocka svamp nästan hela året. Många svampar tittar upp så länge frosten inte är för ihållande och sen kommer bland annat vinterskivling och ostronmussling som växer hela vintern om vädret är gynnsamt. De flesta är ute under helgen – om du har möjlighet att komma ut mitt i veckan så har du större chans att hitta svamp.

Svampkonsulenten Helena Lindgren inspekterar den oätliga men vackra svampen ametistskivling.

Vad behöver jag för att plocka svamp?

Tålamod är din bästa vän när du ska du lära dig svampar och svampplockning. Enligt Helena Lindgren är svampplockning inte en engångsgrej, utan något som du lär dig över tid – ögonen tränas på att hitta svamp och bra svampställen ju mer du är ute och du tränar samtidigt din artkunskap. Utöver tålamod så behöver du lite utrustning:

Svampbok

Innan du plockar en svamp så bör du veta vad det är för art. Att skaffa sig en bra svampbok är en bra start, men kanske inte alltid tillräckligt för den som är ovan vid att vistas i naturen.

– Jag tycker att den senaste upplagan från 2021 av Nya Svampboken har ett väldigt pedagogiskt upplägg, bra artbeskrivningar och nämner dessutom förväxlingsarter och hur man skiljer dem åt. Sen tycker jag som svampkonsulent så klart att man bör gå en kurs – då har du möjlighet att ställa frågor och få tips som kanske inte står i böcker. Att gå med i en svampförening är också ett bra sätt att lära sig mer. Skånes svampförening heter Puggehatten. Det finns några appar för artbestämning av svamp, och även Google Lens, men jag rekommenderar dem inte alls till nybörjare. Det är stor felmarginal vilket kan ge fruktansvärda konsekvenser.

Kniv och borste

När du väl har hittat en svamp, artbestämt den och bestämmer dig för att ta med den hem vill du gärna grovrensa den från jord och kolla så att det inte är larver i den, på exempelvis en sopp skär du av den nedersta delen av foten för att se om det finns hål efter larver. Då passar du också på att skära foten ren från jord och annat. Genom att göra detta i skogen sparar du mycket jobb med svampar som annars jordar ner varandra innan du kommer hem.

– Om du vill ta med svampen hem för att artbestämma den så bör du däremot få med hela svampen – det kan finnas viktiga kännetecken längst ner på foten, förklarar Helena.

Det finns en uppsjö av varianter på knivar och borstar och alla hittar sin egen favorit. Helena visar en enkel, men modifierade, kniv med borste.

– Jag brukar klippa av mina borstar för att göra dem styvare så att de effektivt tar bort jord och annat, tillägger Helena.

Korg

När du har plockat och grovrensat en svamp vill du lägga den luftigt för att svampen ska hålla sig hel och fin tills du kommer hem – till exempel en korg gör jobbet. Förvaringen ska vara luftig även av hygieniska skäl. Helena Lindgren förklarar:

– Plastpåse är det sämsta du kan lägga svamp i. Plastpåsen håller fukt och riskerar att bli rena bakteriehärden. Ofta när folk blir dåliga efter att ha ätit svamp, tror de att de har råkat plocka en giftig art. Ofta handlar det istället om felaktig förvaring av svampen.

Hellre fälla än fria

Ät aldrig en svamp som du inte helt säkert på att du kan äta! Som nybörjare kan du dock lära dig ganska många arter på kort tid så länge du har tålamod och vet vad du ska titta efter.

– Plocka inte svamp i klungor eller tuvor utan att kolla varje enskild svamp redan innan du lägger den i korgen. Det kan gömma sig en annan art mitt i ett knippe trattkantareller. Ta gärna foton av svampar på plats i skogen när du känner dig osäker och fråga i en bra svampgrupp på Facebook, till exempel Svamp-klapp, uppmanar Helena Lindgren.

Tips: se kartan intill för att få tips på bra områden för svampplockning!

> Tillbaka till Naturkartan

Text & foto: Johan Larsson

Contact

Adres

Besöksadress: Brotorget 1, 221 00 Lund. Telefonnummer: 046-359 50 00.

E-mailadres

Medborgarcenter Lunds kommun

+46 46 359 50 00

lunds.kommun@lund.se

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app