Omschrijving
Eliasleden är en fin vandringsled med mycket varierad terräng som startar i Svensbyn och sträcker sig hela vägen upp till Kalahatten med totalt upp mot 30 km vandring. Det är möjligt att göra många olika vägval och den som vill kan med fördel fördela vandringen på två dagar med övernattning längs vägen. Leden har en spännande historia och har fått sitt namn efter den legendariske stortjuven Elias.
På Eliasleden vandrar du genom områden av gammal skog, frodiga våtmarker och lättpromenerade häll- och bergsområden. De många utkikspunkterna bjuder på storslagna vyer och längs leden finns gott om rastplatser att stanna till vid. Det finns informationsskyltar utplacerade på vilka man kan läsa om ledens dragning, områdets geologi, flora och fauna.
Activiteiten en faciliteiten
- Hiking
Feiten
Eliasgrottan som ligger knappt en kilometer från start är ett väldigt populärt och spännande utflyktsmål så de allra flesta besökare nöjer sig med en kortare tur dit och tillbaka. Den som orkar gå en bit till, upp på Larssonsberget, får belöning i form av en fantastisk vy över hela Infjärden och mer därtill. På toppen finns även ett vindskydd med grillplats.Slingan Eliasgrottan - Vitsjön - Högberget - EliasgrottanFrån Eliasgrottan leder stigen vidare upp på Högberget för att sedan fortsätta förbi Mjösjön, Rörmyrberget, Djuptjärn, Vitsjön och tillbaka till Högberget igen. Det är en slinga på 9,4 km. Uppe på Larssonsberget och Rörmyrberget liksom vid fiskesjöarna Djuptjärn och Vitsjön finns vindskydd och grillplatser. Vid Vitsjön finns även en lappkåta lämplig för övernattning.AvstickareTotalt finns tre avstickare. Den första går från Djuptjärn till Björnberget vid Bodsjön, en sträcka på 1,5 km. Vid Vitsjön finns möjlighet till de övriga två avstickarna. Den ena är 9 km lång och tar dig till det pittoreska kronobygget Nötmyrbodarna med restaurerad skogskoja, stall och tjärdal. Den andra mäter 6 km och tar dig upp på kalottberget Kalahatten i Kalamark, 240 meter över havet.
Variationer och övernattningDen totala sträckan på 26 km gör därför leden en utmaning även för den vane vandraren. Stor valfrihet ges dock på olika vägval och biltransport är möjlig till flera platser längs leden, bland annat vid Djuptjärn, Vitsjön och Kalahatten. Vandringen kan med fördel fördelas på två dagar med en övernattning, förslagsvis vid kåtan vid Vitsjön eller skogskojan vid Nötmyrbodarna.Legenden om stortjuven EliasEliasleden är döpt efter stortjuven Elias som under 1800-talet härjade i Infjärden och var Piteås svar på Robin Hood. Elias fick enligt folktraditionen sina tjuvaktiga anlag redan då han som liten vaggades på en stulen kudde.
Han gäckade under en lång tid befolkningen runt Infjärden med sina nattliga stöldturnéer. Elias var dock en underlig tjuv som inte tycktes stjäla för egen vinning. Många historier berättar om hur han stulit från rika bönder för att sedan om natten lämna stöldgodset framför någon fattig torpares dörr.
Elias var dessutom skicklig på att förbli oupptäckt. Efter en stöldturné i Öjebyn lär han ha gått baklänges över Svensbyfjärdens is iförd ett par damskor - allt för att förvirra sina förföljare.
Början till slutet för Elias karriär kom när en gammal tant var ute och plockade lingon på Högberget. När hon närmade sig Eliasgrottan, tjuvens bostad och tjuvgömma, fick hon syn på Elias som satt på en stubbe och lappade sina byxor. Gumman tog sig snabbt ner tillbaka till byn och berättade vad hon hade sett.
Länsman och en grupp karska män från Svensbyn tog sig upp på Högberget för att fånga in stortjuven. Elias som just satt igång en stor paltgryta. Han blev helt tagen på sängen när männen stormade in i grottan. För att försvara sig mot uppbådet kastade han sina glödheta paltar mot männen. På detta sätt höll han stånd mot uppbådet en bra stund. Men snart var paltarna slut och Elias kunde slutligen gripas.
Routebeschrijving
Eliasleden startar där vägen mellan Svensbyn och Kalamark övergår till grusväg. Där finns en parkering som trots sin storlek inte alltid räcker till.
Contact
E-mailadres
Piteå kommun
Organisatie-logotype
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.