Fakta om Bergslagsleden
Bergslagsleden är en 28 mil lång vandringsled genom hela Örebro län. Den är uppdelad i…
Hiking
De flesta vattenkranar är stängda under perioden 1/11 - 15/4. Detta på grund av risken för att ledningar fryser. Men naturens vattenförråd är välfyllda under den perioden.
På Munkastigens sista etapp kan du njuta av spännande sevärdheter i Tivedens förtrollande vackra natur. Etappen börjar i Gråmon där munkarna sägs ha övernattat halvvägs på sin väg till Olshammar. På etappen finns en av Tivedens trolska jättegrytor, enligt sägen lagade jättarna mat i dessa. Stanna och ta en närmare titt på grottan ”Johanneskammaren”, när koleran härjade i Sverige 1834 gömde sig en man i grottan. Munkastigen har sitt mål vid Olshammarsgården, en gård som den Heliga Birgitta ägde på 1300-talet. Olshammargården är författaren och poeten Verner von Heidenstam barndomshem. Här ligger också Birgittakyrkan, du får inte missa att besöka kyrkan och se den sällsynta altarpredikstolen och de polska fönstermålningarna från 1624.
Det tog munkarna två dagar att vandra från Ramundeboda till Olshammar. I Gråmon var de halvvägs och i närheten av Gråmon tror man att munkarna har haft sin rast- och övernattningsplats. Enligt sägnen utgör den ruin som finns på platsen, grunden till ett härbärge. Om sägnen är sann övernattade munkarna på denna plats i slutet av 1400- och början av 1500-talet.
Söder om Gråmon finns en återvändsled, som tar dig fram till en av de finaste jättegrytor som finns i Tiveden. Grytan upptäcktes i mitten av 1960-talet, då man fällt en gran som rotat sig i själva grytan. I den gamla folktron trodde man att jättarna använde jättegrytorna för matlagning.
Vid Bosjön går leden uppe på krönet av en mindre grusås som kallas Getaryggen. Som alla rullstensåsar är den bildad av en isälv vid kanten av inlandsisen. Rullstensåsen har klarat sig från vågornas nedbrytande krafter. Den har därför behållit mycket av den vassa rygg och de branta sidor den fick när den bildades. Getaryggen är skyddad som naturreservat sedan 1957.
En pil visar vägen upp till en grotta kallad ”Johannes kammare”. Då koleran härjade i Tiveden 1834, tog en man som hette Johannes tillflykt till denna grotta.
Olshammarsgården och Birgittakyrkan är slutmål för Munkastigen. Platsen har anor från 1300-talet då Heliga Birgitta och hennes make Ulf Gudmarsson ägde gården. Traditionen berättar att de skulle ha byggt ett kapell och ett härbärge för resande. Den nuvarande kyrkan är byggd 1620, ovanpå den plats där det sägs att Birgittas kapell skulle stått. Birgitta skänkte senare Olshammars gård till Vadstena kloster som förvaltade den fram till 1527. Den nuvarande kyrkan har fått sitt namn efter Birgitta. En annan känd person som kommer från Olshammar är författaren och poeten Verner von Heidenstam. Han föddes här 1859 och minnena från denna period av hans liv har inspirerat till flera av hans senare verk.
Längd: 17 km
Tid: 6 h
Svårighetsgrad: 3
Aktiviteter: Bada
Johan Karlström
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.