Borghamn - Alvastra, Östgötaleden
Hiking
- Regio: Östergötlands län
- 6721.33 km van u vandaan
Pad details
- Lengte 14.2 km
Acties
Omschrijving
Den här etappen löper på östra sidan av Omberg och erbjuder vidsträckta vyer över Östgötaslätten där den berömda fågelsjön Tåkern breder ut sig.
Leden går först på skogsstigar och sedan en bit på grusväg upp mot Ombergs höjder. Strax efter att leden viker av från grusvägen mot fastigheten Svartsvall öppnar sig en vy mot Vättern.
Lite längre fram finns även möjlighet att ta en avstickare på 500 meter och följa en liten väg till Hälle källor. Denna vattenkälla har en lång tradition som offerplats och kallades tidigare även Heliga källor. Notera att källans vatten inte kontrolleras och bör därför inte drickas. I närheten finns även en rastplats och dass.
Efter ytterligare en kilometer kan du passa på att följa en liten stig mot Marberget, ca 600 meter. Här är det perfekt att ta en paus och njuta av utsikten över Ombergs södra delar, jätteekarna vid bergets fot och Vättern vars vattenyta ligger 125 meter under utsiktsplatsen.
Vandringen fortsätter genom skog, men en kilometer senare öppnar sig landskapet. Du har nu kommit fram till betesområdet Renstadfällan. Stora delar av Omberg användes förr i tiden för bete, men nu är detta en av de få kvarvarande. På försommaren blommar gullvivorna här.
Nästa vy över slätten får du vid Makersbergen där det ligger ett vindskydd med utsikt över Dagsmosse. Här finns bord, bänkar och eldstad, men inte dass. Om det är fullsatt här är det bara att vandra vidare en kilometer till nästa rastplats vid Höje Lilläng. Strax innan du når ängen är skogsstigen kantad av ramslök. Höje Lilläng ligger nära Ombergs enda jordbruk och hålls öppen av betande boskap. På ängen finns en liten uthägnad med bord, bänkar och grillplats. Vid den närbelägna parkeringsplatsen finns dass.
Vandringen fortsätter på skogsstigar som letar sig ner mot Alvastra klosterruin och Ombergs turisthotell.
Activiteiten en faciliteiten
- Hiking
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.