Stämma naturreservat
Natuurgebied
- Regio: Östergötlands län
- 6757.25 km van u vandaan
Acties
Omschrijving
Stämma naturreservat med sina höga naturvärden ingår även i Natura 2000, EU:s nätverk av värdefull natur. Den hävdgynnade floran är artrik. Blåsuga, darrgräs, jungfrulin, låsbräken, ormrot, skallror, prästkrage, stagg, sommarfibbla, ängsvädd, nattviol, solvända och svinrot är vanliga i betesmarken. I övrigt förekommer bland annat gullviva, kattfot, brudborste, jungfru Marie nycklar, hirsstarr och smörboll. Hagarna är relativt öppna, men björkar står spridda i nästan hela området. Exempel på andra trädslag är ask, asp, ek, vildapel, körsbär, lönn, tall, rönn, sälg och oxel. Bland buskar är enar vanligast, men det förekommer även hassel, nyponrosor och hagtorn.
Varje årstid har sin tjusning men besök gärna Stämma i maj månad. Då blommar Evert Taubes blomsterkvartett (gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol) och då har du goda chanser att höra göken ropa in våren.
För mer information, besök länsstyrelsens hemsida.
Activiteiten en faciliteiten
- Beschermde natuur
- Natuurgebied
Feiten
En parkering finns med plats för fyra bilar. Vid parkeringen finns fikabord och informationsskylt. Det finns inga markerade leder men landskapet är öppet och lätt att vandra i och det finns självstängande grindar så att det är lätt att komma in i hagmarkerna.
Sommartid betas området av nötdjur. Under denna tid rekommenderar vi att du inte går in med hund i hagarna eftersom det kan göra betesdjuren stressade och aggressiva.
Parkeren
Parkeringsplats för ca 4 bilar finns.
Routebeschrijving
Från Västra Harg följ skyltning mot Strålsnäs. Efter ca 3-4 km når du Stämma. Sväng vänster in på en liten väg som går längs hagen. Här finns en parkeringsplats för ca 4 bilar.
Regelingen
Samtliga regler för reservatet finner du i beslutet. Regler för allmänheten finns också vanligen på skylt vid reservatets entré.
Contact
Adres
Tel: 010-234 50 00
E-mailadres
Mjölby kommun, kultur- och fritidsförvaltningen
Organisatie-logotype
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.