Bushcraft

Fotos

Text och foto: Jonas Landolsi

Vad är Bushcraft?

Bland oss som älskar fridfulla naturvistelser har Bushcraft blivit ett inspirerande balsam för både kropp och själ. Men vad är egentligen Bushcraft?! Bushcraft är ett samlingsnamn för det mer rustika friluftslivet, ofta med en historisk anknytning. Benämningen Bushcraft har funnits länge ute i världen, men är relativt ny här hemma i Sverige. En svensk översättning av ordet skulle kanske kunna vara Vildmarkskunskap. Bushcraft handlar nämligen om just den spännande kunskapen och om hur du på ett enkelt och ödmjukt vis kan göra dig bekväm i naturen, på naturens villkor. Fokus ligger på kunskap, hantverk och trivsam vildmarkskultur. Om du vill lära dig mer om Bushcraft finns mycket att hämta från vår historia och berättelser om våra förfäders leverne i naturens alla årstider. Men en av de viktigaste källorna till vildmarkskunskap är att själv bege sig ut och samla på sig skogstid. Västmanlands fantastiska vildmark är perfekt för detta! Bushcraft rymmer många olika kunskaper och tekniker, låt oss kika närmare på några.

Eld

Elden har en central roll inom Bushcraft. Elden hjälper dig att hålla dig varm, torr och mätt. Eldens trivselfaktor skall ej heller underskattas. Med kunskapen om den kontrollerade elden utvecklades urmänniskan till vad vi är i dag. Med elden följer alltid ett stort men givande ansvar. Respektera alltid eventuella eldningsförbud i området, aktuell information finner du på kommunens hemsida. Lär dig att hantera elden och få ett rikare friluftsliv! Tändare och tidningspapper fungerar utmärkt i kombination med tamved (kluven och torkad ved) ute vid vindskyddet. Med utökade bushcraftkunskaper kan du även prova på konsten att skapa eld med mer primitiva tekniker som friktionseld, slagstål eller eldstål. Istället för att använda tidningspapper som tände kan du då kanske nyttja näver, fnöske eller torrt gräs. Att under ordnade former öva på dessa historiska tekniker är superkul, samtidigt som det får dig att känna tacksamhet och uppskattning för din moderna tändare, vilken du kanske tidigare bara tog för givet.

Fältmässig slöjd

För att effektivisera ditt ovan omnämnda eldskapande, kommer dina färdigheter med kniv, yxa och såg in i bilden. Dessa eggverktyg har även de genom historian hjälpt mänskligheten dit vi är i dag. Genom att bearbeta fibrer från växter och träd kan du lättare få fyr på elden, samla bränsle (ved) och konstruera användbara verktyg runt elden. Med slöjdkunskap och skärpta verktyg är det kul att bygga skydd, tälja grillpinnar och skedar. Kniven kanske är det vanligaste eggverktyget du bär med dig under din vandring, paddling eller utomhusmatlagning. En skärpt kniv, i kombination med rätt kunskap, hjälper dig med saker som att klyva tändved, tälja fjäderstickor och skapa gnistor till ditt tände.

Spår och tecken

Ibland stöter du säkert på spännande tecken i naturen. Dessa spår kan vara skapade av något av alla de intressanta djur vi delar skogen med. I vinterns spårsnö blir spårstämplar och löpor mycket tydliga, medan du under barmarkssäsongen måste vara betydligt mer uppmärksam för att hitta spåren. Med Bushcraftens roliga spårningskunskaper kan ett spår skvallra om vad det är för djur som passerat, när detta hände, om djuret var ensamt och om viltet sprang eller gick. Om du någon gång bestämmer dig för att följa ett djurspår, gör det respektfullt utan att stressa viltet, bakspåra gärna. Andra tecken som kan vara användbara att se är de naturtecken som hjälper dig att navigera eller finna vatten. Här kan sol, stjärnor, växter och djur hjälpa dig. Till exempel så går solen upp i öster här på den norra delen av jordklotet, solen står som högst mitt på dagen i söder och går ned på kvällen i väster. Solen i sig kan alltså vara ett guidande naturtecken, men även växters utformning beroende av just solens bana på himlen.

Användbara växter

Växter är fantastiska, vackra och praktiska. Din ved kommer kanske från en asp, ditt näver kommer från björkens bark och ditt fnöske från en ticka som växer på ett träd. Om du kokar tjära från ett träd kan du bland annat använda tjäran som ett tätande klister då du lagar din kanot. Bushcraftkunskaper om att tvinna växtfibrer till snören och rep gör att du till exempel kan skapa eld via friktion med hjälp av bågdrillstekniken. För att inte tala om allt granris som ger dig en skön bädd i ditt egenhändigt byggda skydd. Vissa växter kan nyttjas för att färga saker och i flera växter finns det aktiva ämnen vilka även kan återfinnas i mediciner. Inte minst rymmer vår fantastiska natur en massa läckerheter, allt från hänglavar, kaveldun och maskrosor, till bär, tallbarr och nypon. Huvudregeln här är att bara äta det du känner dig helt trygg med.

Hållbarhet

Mycket inom Bushcraft handlar om Hållbarhet. Att sträva efter en liten packning bestående av väl vald utrustning av rustik och god kvalitet, borgar för en utrustning som håller bättre både i dag och i morgon. Kunskap om hur du bäst vårdar din utrustning gör att den kan gå i arv i generationer. Bushcraft är motsatsen till ”slit-och-släng”. Många bushcraftentesiaster slöjdar till och med sina egna verktyg och kläder. Utrustningen behöver inte vara dyr, ofta vinner gamla beprövade lösningar i längden. En väl använd och vårdad yllefilt eller yxa kan därmed bära med sig spännande berättelser om fridfulla skogsvistelser mellan människor och generationer. En annan hållbarhetsaspekt inom Bushcraft är ambitionen att ej skörda mer av naturen än du behöver. Detta kan bland annat appliceras på vedsamling, svampplockning, jakt och fiske. Och det du väl skördar försöker du sedan tillvarataga så effektivt som det bara går. Av respekt för naturen bör inget gå till spillo.

Tips till den nye bushcraftentusiasten

Bushcraft är kul, nyttigt och för alla! Här kommer några tips till dig som vill börja.

  • Stressa ej under din skogsvistelse och var ute lagom länge. Det skall vara trivsamt med Bushcraft.
  • Gör det enkelt. Du måste inte köpa den dyraste och senaste utrustningen för att sticka ut en sväng. Jeans, stövlar och stickemössan funkar utmärkt.
  • Respektera skog, vilt och människor du möter där ute. Stör inte skogens invånare och låt ditt eventuella skräp följa med dig ut ur skogen. Leave No Trace och kom ihåg Allemansrättens ord “inte störa, inte förstöra”.
  • Håll dig uppdaterad om vad den aktuelle markägaren satt upp för lokala regler på just den platsen du befinner dig på. Detta är mycket viktigt om du vill bryta grenar, elda, fiska och jaga på marken.
  • Det är extra trivsamt att dela sina skogsvistelser tillsammans med en god vän, inte minst av säkerhetsskäl. Glöm inte att ta med er en fulladdad mobiltelefon.
  • Lär dig så mycket du kan om Bushcraft och natur. Låna fantastiska böcker på våra bibliotek rörande skog, vilt, slöjd och vildmarkskultur. På internet finner du även mycket info och vildmarkskunskap. I dag finns också flera inspirerande Bushcraftkurser du kan gå.

Tag väl hand om dig, så ses vi därute på de västmanländska stigarna!

Contact

E-mailadres

turism@regionvastmanland.se

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app